Italya'da Kent Merkezlerinde 'Yesil Geçis' Karsiti Protesto Yürüyüsleri Yasaklandi

Italya Içisleri Bakanligi, Kovid-19 ile mücadele kapsaminda uygulamaya konulan "Yesil Geçis" sertifikasi karsiti protesto yürüyüslerinin kent merkezlerinde yapilmasini yasakladi.

Ülkede, hükümetin 6 Agustos'ta yürürlüge koydugu, 15 Ekim'den itibaren tüm kamu ve özel sektör çalisanlari için zorunlu hale getirilen, asi veya son 48 saatte test yaptirmayi ya da kisa süre öncesinde Kovid-19 geçirmis olmayi belgeleyen "Yesil Geçis" sertifikasina yönelik tartismalar sürüyor.

Içisleri Bakanligi, gündeme geldigi ilk günden bu yana hemen hemen her sehirde pek çok kez protesto edilen sertifikaya yönelik eylemlerde kisitlayici düzenlemeye gitti.

Içisleri Bakanligi Müstesari Carlo Sibilia, yaptigi açiklamada, "Yesil Geçis" sertifikasi karsiti bazi gösterilerin siddet eylemlerine dönüstügünü, bazilarinin ise vaka sayilarini artirdigini belirterek, yarindan itibaren sehir merkezlerinde protesto yürüyüsü yapilmasini yasakladiklarini bildirdi.

Bu protesto yürüyüslerinin, hafta sonlari kentin ticari ve ekonomik hayatina da zarar verdigine dikkati çeken Sibilia, "Haftalardir 'Yesil Geçis'e hayir' adiyla düzenlen bu protestolar, her cumartesi pek çok sehir merkezini felç ediyor. Vatandaslari ve esnafi rahatsiz ediyor." ifadelerini kullandi.

Sibilia, bu nedenle sadece oturma eylemlerine ve sehir merkezi disinda protesto yapilmasina izin verilecegini kaydetti.

Bu arada, Ticaret Odasi Baskani Carlo Sangalli, bu protestolarin, magazalarin gelirlerinde yüzde 30'luk kayba yol açtigina isaret ederek, bunun "kabul edilemez" oldugunu belirtti.

ANSA haber ajansina konusan Trieste kentindeki "Yesil Geçis" karsiti protestolara katilanlarin lideri Stefano Puzzer ise insanlarin özgürlüklerine yönelik tüm kisitlamalarin yanlis oldugunu savundu. Bu uygulamanin kanuni olup olmadiklarina bakacaklarini dile getiren Puzzer, kanuna aykirilik tespit ederlerse yasal yoldan itiraz edecekleri sinyalini de verdi.

Italya'da "Yesil Geçis" sertifikasi, yürürlüge girdigi tarihten bu yana baskent Roma basta olmak üzere Milano, Trieste gibi kentlerde sikça protesto edildi.

Roma'da 9 Ekim'deki protestoda çikan olaylarda, bina ve caddelerde maddi hasarlar olusmus, çok sayida kisi hafif yaralanmis, 12 kisi gözaltina alinmisti.

Trieste'de ise son haftalarda liman isçilerinin yaptigi protestolar sonucu kentteki Kovid-19 vakalarinda hizli artis yasandigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA