Hollandali Gazeteci, Canli Yayinda Yunanistan Basbakani Miçotakis'i 'Yalan Söylemekle' Suçladi

Miçotakis, 'Siginmacilarin geri itilmesi, Yunanistan’daki mültecilerle ilgili yalan söylemeyi ne zaman birakacaksiniz?' diye soran gazeteci Beugel'e Türkiye'yi suçlayarak yanit verdi.

Hollandali gazeteci Ingeborg Beugel, canli yayimlanan bir basin toplantisinda, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis’e, "Siginmacilarin geri itilmesi konusunda neden yalan söylüyorsunuz?" diye sordu.

Atina’yi ziyaret eden Hollanda Basbakani Mark Rutte ile görüsmesinin ardindan Maksimu Sarayi'nda düzenlenen ortak basin toplantisinda gazetecilerin sorularini cevaplayan Miçotakis ile Beugel arasinda gergin bir diyalog yasandi.

Sözlerine "Siginmacilarin geri itilmesi, Yunanistan’daki mültecilerle ilgili yalan söylemeyi ne zaman birakacaksiniz? Lütfen ne benim, ne de dünyadaki tüm basin mensuplarinin zekasini asagilamayin" diye baslayan Beugel, siginmacilarin Yunanistan tarafindan yasa disi olarak geri itildigine dair kanitlar olduguna dikkati çekti.

- "Yalan söylemeye devam ediyorsunuz"

Beugel, "Reddetmeye ve yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Bu narsist bir istismardir. Neden dürüst davranmiyorsunuz? Neden ‘Brüksel bizi yalniz birakti, 6 yil bekledik, kimse bir sey yapmadi. (Siginmacilari) baska ülkelere yerlestirmeliyiz, bunlari yapmiyorlar ve evet (siginmacilari) acimasizca, barbarca geri itiyoruz.’ demiyorsunuz? Neden Brüksel’in kapisini çalmayi biraktiniz?” ifadelerini kullandi.

Rutte’ye de soru yönelten Beugel, "Sizce Yunanistan'a ve hatta belki de Hollanda’ya, Hollanda’nin da sorumluluk payi olan bu insan haklari ihlallerini kabul ettikleri için nasil yaptirimlar uygulanmali?" dedi.

Hollanda’da birçok belediyenin Yunanistan’dan refakatsiz çocuk mülteciler gibi çok sayida mülteciyi, almak istedigini söyleyen Beugel, buna Rutte’un engel oldugunu dile getirdi.

Basbakan Miçotakis ise kendisine yöneltilen soruyu, "Sizin Hollanda’da siyasetçilere direkt sorular sorma kültürünüz oldugunu anliyorum. Ancak bu ofiste beni ve Yunan halkini, maddi gerçeklerle desteklenmeyen ifadelerle ve suçlamalarla asagilamanizi kabul edemem." diye cevapladi.

Yunanistan’in, denizde binlerce siginmacinin hayatini kurtardigini iddia eden Miçotakis, bunu yaparken ayni zamanda Türkiye’den gelen siginmaci teknelerini Avrupa yasalarina göre engellediklerini ve Türk Sahil Güvenlik birimlerinin gelip siginmacilari alarak Türkiye’ye geri götürmeleri için beklediklerini ileri sürdü.

- Miçotakis, Türkiye'yi suçladi

Miçotakis, "Yunanistan’i suçlamak yerine göçmen sorununu sistematik olarak araç haline getiren, güvenli bir ülkeden insanlari çaresiz bir konuma zorlayanlari suçlamalisiniz. Size hatirlatmak isterim ki Türkiye’dekiler hayati tehlike altinda degildir. Bizi degil, baskalarini suçlamalisiniz.” diye konustu.

Beugel’e "Bizim Sisam'daki kampimizi ziyaret ettiniz mi?" diye soran Miçotakis, Hollandali gazetecinin, "Evet" yanitina karsi ses tonunu yükselterek, "Hayir, gitmediniz. Bakin, bu binaya gelip bana hakaret etmeyeceksiniz. Net miyim? Su an cevap veriyorum ve sözümü kesmeyeceksiniz." diye konustu.

Hollanda basini için bagimsiz olarak çalisan Beugel, daha önce de 23 yasinda Afgan bir siginmaciyi evinde misafir ettigi iddiasiyla göçmenlerin Yunanistan’da yasa disi ikamet etmesini kolaylastirmakla suçlanmis, konu Yunan yargisina tasinmisti.

Beugel, basin toplantisi öncesinde sosyal medyada yaptigi paylasimda, "Birazdan Yunanistan Basbakani Miçotakis ve Hollanda Basbakani Mark Rutte gelecek. Geri itmeler ve mülteci dehsetinin ortak sorumlulari. Tek soru hakkim var. Onlara hangi soruyu sormami istersiniz? Lütfen fikir verin." ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: AA