Cumhurbaskanligi Strateji Ve Bütçe Baskanligina 45 Personel Alinacak

Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligina yazili ve sözlü sinav sonucuna göre 45 Strateji ve Bütçe Uzman Yardimcisi alinacak.

Resmi Gazete'de yayimlanan ilana göre, toplam 45 kadro için bölüm ve kontenjanlar; iktisat (10), isletme (6), kamu yönetimi (5), uluslararasi iliskiler (5), hukuk (3), maliye (6), insaat mühendisligi (4), bilgisayar mühendisligi (2) ve endüstri mühendisligi (4) olarak belirlendi.

Strateji ve Bütçe Uzman Yardimciligi Sinavi'na katilabilmeleri için adaylarin en az 4 yillik lisans egitimi veren yüksekögretim kurumlarinin iktisat, isletme, kamu yönetimi, uluslararasi iliskiler, hukuk, maliye, insaat mühendisligi, bilgisayar mühendisligi, endüstri mühendisligi bölümlerinden veya yurt içindeki veya yurt disindaki yüksekögretim kurumlarinin YÖK tarafindan bu bölümlere denk kabul edilen bölümlerinden mezun olmasi; Ingilizce, Almanca, Fransizca, Arapça, Rusça dillerinden en az biri için sinav tarihinden önceki 5 yil içinde yapilmis Yabanci Dil Bilgisi Seviye Tespit Sinavi'ndan (YDS) en az yetmis 70 puan almis almasi veya dil yeterligi bakimindan buna denkligi ÖSYM tarafindan kabul edilen ve uluslararasi geçerliligi bulunan baska bir sinavda buna denk veya üstü puan almis olmasi gerekiyor.

Ayrica adaylarin 2020 veya 2021'de yapilan KPSS'den mezun olduklari bölümlere göre belirtilen puan türlerinden 70 ve üzeri puan almasi ve 35 yasini doldurmamis olmasi isteniliyor.

Basvurular 1-15 Kasim tarihleri arasinda "www.sbb.gov.tr" internet adresindeki baglanti üzerinden talep edilen bilgilerin elektronik ortamda girilmesi ile gerçeklestirilecek. Sinava katilmaya hak kazandigi tespit edilen adaylarin listesi 22 Kasim'dan itibaren ayni internet adresinden ilan edilecek.

Yazili sinav 12 Aralik'ta Ankara’da yapilacak. Adaylarin sinava girecekleri adresler 03 Aralik'ta internet adresinden duyurulacak. Yazili sinav test seklinde yapilacak. Adaylara kendi mesleki alanlarindan 40 soru, genel iktisat alanindan da 10 soru olmak üzere toplam 50 sorudan olusan bir test uygulanacak. Sorular adaylarin basvuru yaptiklari bölümlerin alan müfredati ile Strateji ve Bütçe Baskanliginin görev alanini içeren konulardan olusacak.

Yazili sinav puani 70 ve daha yüksek olan adaylardan en yüksek puandan baslamak üzere belirlenen kontenjanlarin 4 kati aday basarili sayilarak sözlü sinava girmeye hak kazanacak. Sözlü sinav tarihi ve yeri "www.sbb.gov.tr" internet adresinden duyurulacak.

Sözlü sinavda basarili sayilmak için, sinav komisyonu baskan ve üyelerinin 100 tam puan üzerinden verdikleri puanlarin aritmetik ortalamasinin en az 70 olmasi gerekiyor. Sözlü sinav adaylarin; sinav konularina iliskin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayip özetleme, ifade yetenegi ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, davranis ve tepkilerinin meslege uygunlugu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandiriciligi, genel yetenek ve genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelismelere açikliginin degerlendirildigi bir sinav olacak.

Sinavin nihai basari listesi, adaylarin yazili ve sözlü sinav puanlarinin aritmetik ortalamasi alinarak belirlenecek. Basari puani en yüksek olan adaydan baslanmak üzere ilanda belirtilen uzman yardimcisi kadro sayisi kadar asil adayin listesi ilan edilecek. Yapilan sinavlarda basarili olmak sartiyla, ilanda belirtilen uzman yardimcisi kadro sayisinin yarisini geçmemek üzere, ögrenim dallari itibariyla sinav komisyonu tarafindan belirlenen sayida yedek adaylarin isimlerini kapsayan bir liste de ilan edilecek.

Asil listedeki adaylardan müracaat etmeyenler veya hukuki nedenlerle atamasi yapilamayanlar oldugu takdirde, gerekli görülürse sinav sonucunun ilanindan itibaren 3 ay içinde bu kadrolara ayni ögrenim dalina iliskin yedek listedeki adaylardan basari puani sirasina göre atama yapilabilecek.

Giris sinavini kazananlardan basvuru belgelerinde gerçege aykiri beyanda bulundugu tespit edilenlerin sinavlari geçersiz sayilacak ve atamalari yapilmayacak. Atamalari yapilmis olsa dahi iptal edilecek ve ilgililer hakkinda Cumhuriyet savciligina suç duyurusunda bulunulacak.

Kaynak: AA