Paris Anlasmasi'na Iliskin Kanun Resmi Gazete'de Yayimlanarak Yürürlüge Girdi

Paris Anlasmasi'nin Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Kanuna göre, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi'nin 21'inci Taraflar Konferansi'nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adina 22 Nisan 2016'da imzalanan "Paris Anlasmasi"nin beyan ile birlikte onaylanmasinin uygun bulundugu belirtildi.

- Türkiye iklim kriziyle mücadelede yeni bir sayfa açiyor

Paris Anlasmasi, Aralik 2015'te Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 21. Taraflar Konferansi'nda kabul edilmisti.

Türkiye'nin 22 Nisan 2016'da 175 ülkeyle birlikte imzaladigi anlasma, 4 Kasim 2016'da yürürlüge girdi. BMIDÇS'e taraf 197 ülkenin imzasi bulunan anlasmaya Eritre, Irak, Iran, Libya, Yemen ve Türkiye taraf olmadi.

Türkiye'nin BMIDÇS'in gelismis ülkeler kategorisini olusturan Ek-1 listesinden çikarilmayi ve gelismekte olan ülkeler kategorisinde yer almayi talep etmesi, anlasmanin bugüne kadar onaylanmamasinin nedenlerinden biri olarak görüldü.

Dünyanin ilk kapsamli iklim anlasmasi olarak tarihi önem tasiyan Paris Anlasmasi'ni onaylayan ülkelerin, küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirmak ve 2050'ye kadar sera gazi emisyonlarini sifirlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakit kullanimini azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.

Gelismis ve gelismekte ülkelerin ulusal katki beyanlari ile emisyon azaltim ve sinirlama hedefleri koymasinin istendigi anlasma çerçevesinde, kararlarin uygulanmasi gözden geçiriliyor ve tüm taraflarin çalismalari izleniyor.

- Türkiye'nin Paris Anlasmasi kapsamindaki hedefleri

Türkiye, 2015'te BM Sekretaryasi'na sundugu ulusal katki beyani çerçevesinde emisyon artisini 2030 itibariyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.

Meclis'te anlasmanin onaylanmasina iliskin karar, BM Sekretaryasi'na iletilecek ve Türkiye anlasmaya taraf olacak.

Anlasmanin onaylanmasiyla Türkiye için iklim degisikligiyle mücadelede hedef ve politikalarin belirlenecegi yeni bir döneme girilecek.

- Glasgow 26. Taraflar Konferansi'nda eksik konularin tamamlanmasi bekleniyor

Paris Iklim Anlasmasi'nin uygulama kurallarinin büyük çogunlugu belirlenmekle birlikte bazi önemli konular üzerinde uzlasi saglanamamasi nedeniyle düzenleme bekleyen bölümler bulunuyor.

Iskoçya'nin Glasgow kentinde 30 Ekim-12 Kasim 2021 tarihleri arasinda düzenlenmesi planlanan 26. Taraflar Konferansi'nda (COP26) Paris Iklim Anlasmasi'ndaki eksik konularin tamamlanmasi bekleniyor.

Böylece COP26, Paris Anlasmasi sonrasi genel degerlendirmenin yapilacagi ilk zirve olacak. Zirvede, Türkiye beklentilerini ve taleplerini yenileyecek.

Bugüne kadar anlasmanin Ek-2 listesinde yer almadigi için Yesil Iklim Fonu'ndan yararlanamayan Türkiye, Paris Anlasmasi'na taraf olmasiyla birlikte, iklim finansmani saglayan diger fonlar ve çok tarafli bankalara erisimde sikinti çekmeyecek ve yeni olusan uluslararasi emisyon piyasalarinda ticaret yapabilme imkanindan yararlanacak.

Kaynak: AA