Hasat Sonrasi Findik Bahçelerinde Bakim Faaliyetleri Yapilmasi Gerekiyor

Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta kaliteli ve verimli ürün elde edilebilmesi için hasat sonrasi bahçelerde bakim, budama ve zararlilara karsi mutlaka ilaçlama yapilmasi uyarisinda bulundu.

Hasat sonrasi findik bahçelerinin bakimsiz birakilmamasi gerektigini belirten Karan, Ekim ayinin budama ve findik filiz güvesi ile mücadele ayi oldugunu hatirlatti.

Karan, findik bahçelerinde yapilmasi gereken kültürel bakimin önemine vurgu yaparak “Bir önceki ay mayis böcegi mücadelesi yapilmamissa bu ayin ortalarina kadar toprak ilaçlamasi yapilabilir. Budama ve kök sürgünleri temizligi yapilabilir. Analiz için toprak örnekleri alinabilir. Külleme hastaliginin görüldügü yerlerde yere dökülen yapraklar toplanarak bahçeden uzaklastirilmalidir. Bahçeye verilecek gübreler; toprak ve yaprak analiz sonucuna göre hangi çesit ve ne miktarda verilecegi bilinerek uygulanmalidir. Tüm ilaçlamalar; zararli tespit edilip belirli bir yogunluga ulastiktan sonra yapilmalidir” dedi.

Tarim danismanlari tarafindan üreticilerin findik filiz güvesine karsi bilgilendirdigini aktaran Karan, “Kisi findik gözlerinin dip kisminda, püslerde ya da findik kozalak akarinin olusturdugu kozalaklar içerisinde geçiren larvalar, Mart ayindan sonra findik sürgün ve yapraklarina zarar vermeye basliyor. Findik filiz güvesine karsi mutlaka ilaçli mücadele yapilmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Karan ilaçlamayla ilgili sunlari dile getirdi:

“Findik filiz güvesinin çok sayida dogal düsmani vardir ve bunlar popülasyon üzerinde yüzde 15 civarinda etkilidir. Kimyasal mücadeleye gerek olup olmadigi bahçede yapilacak bir ön sayimla belirlenmelidir. Bahçe büyüklügüne göre 1 ila 10 dönüm için 10 Ocak, 11 ila 30 dönüm için 20 Ocak, 30’dan büyük bahçeler için 30 Ocak seklinde yapilacak isaretlemelerden sonra, ocagin alt, orta ve üst kisimlarindan 10’ar tane, toplamda 30 yaprak alinip zarar belirtisi olanlar sayilir. Zarar görmüs yaprak orani yüzde 15 oldugunda ilaçlamaya karar verilir. Ilaçlama hasat sonu ile yaprak dökümü baslangicina kadar olan süre içinde yapilmalidir.”
Kaynak: İHA