BM Afganistan Temsilcisi Mcgroarty Açiklamasi 'Afganistan'da Ekonomi Çökmenin Esiginde'

Birlesmis Milletler Dünya Gida Programi (WFP) Afganistan Temsilcisi Mary Ellen McGroarty, Afganistan'da insanlarin yiyecek alabilmek için ev esyalarini, halilarini satmaya basladigini belirterek, "Afganistan'da ekonomi çökmenin esiginde." dedi.

McGroarty, baskent Kabil'de video konferans ile düzenledigi basin toplantisinda, ülkedeki insani krizinin "inanilmaz hizla tirmandigina" dikkati çekti.

Afganistan'da 18 milyon kisinin insani yardima muhtaç oldugunu, 14 milyon kisinin, yani her 3 Afgan'dan birinin, gida güvenliginin bulunmadigini dile getiren McGroarty, 2 milyon çocugun ise yetersiz beslenme ile karsi karsiya kaldigini ifade etti.

McGroarty, Taliban'in 15 Agustos'ta ülkede kontrolü ele almasinin ardindan Afganistan'in mal varliklarinin dondurulmasinin yikici sonuçlari oldugunu vurgulayarak, "Afganistan'da ekonomi çökmenin esiginde." dedi.

Afganlarin bankalardan haftada sadece 200 dolara kadar para çekebildiklerini ve maaslarinin ödenemedigini kaydeden McGroarty, "Insanlar yiyecek alabilmek için ev esyalarini, halilarini satiyor, her gün yemek yiyemiyorlar ve porsiyonlarini küçültüyorlar." diye konustu.

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle baslayan sürecin ardindan baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrasi kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti.

ABD, 31 Agustos'ta Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamisti.

Kaynak: AA