ABD'li Ve Çinli Üst Düzey Diplomatlar, Isviçre'de Görüstü

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Disisleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçi, Isviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelerek iki ülke iliskilerini ele aldi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamada, ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Si Cinping'in 9 Eylül'deki görüsmesinde "iletisim kanallarini açik birakma" konusunda mutabik kalmasinin ardindan Sullivan ve Yang'in bugün Isviçre'nin Zürih kentinde bir araya geldigi bildirildi.

Görüsmede Sullivan'in, uluslar ötesi sorunlarin çözümü ve ikili iliskilerdeki risk yönetimi konusunda ABD ve Çin'in birlikte çalisabilecegi alanlari gündeme getirdigi ifade edildi.

Sullivan'in, insan haklari, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Hong Kong, Güney Çin Denizi ve Tayvan gibi alanlarda Çin'in eylemlerinden duyulan endiseyi de dile getirdigi belirtildi.

Açiklamada, "Sullivan, ulusal gücümüze yatirim yapmaya ve müttefiklerimizle çalismaya devam ederken, sorumlu bir rekabet için Çin ile üst düzey görüsmeleri sürdürecegimizi net bir sekilde dile getirdi." ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA