Yüksek Teknolojili Gida Ürünü Üretimini Artiracak Agrigenomik Merkezi Açildi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Yaklasik 55 milyon lira bütçesi olan bu proje ülkemizin potansiyelinin daha iyi degerlendirilerek daha fazla yüksek teknolojili gida ürünü üretilmesine hizmet edecek' 'Agrigenomik biyoteknoloji uygulamalarinin gida üretimi alaninda kullanilmasini saglayacak bu merkez sayesinde KOBI'lerimizin rekabet gücünü artiracagiz'.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Agrigenomik Merkezi Projesi'nin daha fazla yüksek teknolojili gida ürünü üretilmesine hizmet edecegini belirterek, "Agrigenomik biyoteknoloji uygulamalarinin gida üretimi alaninda kullanilmasini saglayacak bu merkez sayesinde KOBI'lerimizin rekabet gücünü artiracagiz." dedi.

Avrupa Birligi (AB) ve Türkiye mali is birligi çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin "Rekabetçi Sektörler Programi" kapsaminda insa edilen "Agrigenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Arastirmalari Inovasyan Merkezi"nin açilisina Bakan Varank ile Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli katildi.

Bakan Varank, buradaki konusmasinda, Türkiye'de Ar-Ge, inovasyon ve teknolojinin oldugu her yerde Bakanlik olarak katki koymaya çalistiklarini belirterek, milli teknoloji hamlesi vizyonuyla yürüttükleri çalismalarin temel gayesinin ülkenin ekonomik ve teknolojik bagimsizligini elde etmesi olduguna isaret etti.

Bu dogrultuda, Türkiye'yi tarim dahil tüm sektörlerde kritik teknolojilerin pazari degil üreticisi yapmak üzere yogun bir çaba sarf ettiklerini aktaran Varank, böylece ülkenin rekabet gücünü ve dolayisiyla vatandaslarin refahini artirmak istediklerini söyledi.

Varank, açilisi yapilan bu projenin de Tarim ve Orman Bakanligi, Ankara Üniversitesi ve diger paydaslarla yürüttükleri çabalarin en güzel örneklerinden biri olduguna deginerek, sunlari kaydetti:

"Projeyi, AB ile ortak finansman sagladigimiz, Bakanligimizin yürütücüsü oldugu 'Rekabetçi Sektörler Programi' kapsaminda destekliyoruz. Bildiginiz üzere ülkemiz, tarimsal arazi büyüklügü ve gida sektörünün ürettigi katma deger bakimindan dünyanin ilk 10 ülkesi arasinda yer aliyor. Yaklasik 55 milyon lira bütçesi olan bu proje de ülkemizin potansiyelinin daha da iyi degerlendirilerek daha fazla yüksek teknolojili gida ürünü üretilmesine hizmet etmis olacak. Agrigenomik biyoteknoloji uygulamalarinin gida üretimi alaninda kullanilmasini saglayacak bu merkez sayesinde KOBI'lerimizin rekabet gücünü artirmak istiyoruz."

- "Bitki ve hayvanlarin fizyolojik süreçleri daha iyi anlasilacak"

Agrigenomik uygulamanin bitki ve hayvan genlerinin tanimlanarak birbirleri ve çevreleriyle etkilesimlerinin artirilmasi oldugunu aktaran Varank, bu arastirmalar sayesinde bitki ve hayvanlarin fizyolojik süreçlerini daha iyi anlayarak daha verimli ve kaliteli yeni ürünler gelistirmenin mümkün hale geldigini anlatti.

Varank, merkezin bu alanlarda çalisan KOBI'lere teknoloji tasarimi, prototip üretimi ve test gibi konularda akademinin destegiyle disiplinler arasi bir anlayisla hizmet sunacagini dile getirerek, "Tesisimiz ayrica bir kuluçka merkezi fonksiyonunu da yerine getirecek. Basta bu alanda çalisan akademisyenlerimiz olmak üzere tüm girisimcilere mali ve teknik destekler saglayacak. Burada gelistirilecek yöntemler sayesinde hem üreticilerimiz emeginin degerini artiracak hem de tüketicilerimiz daha saglikli ve güvenli gida ürünlerine uygun fiyatlarla ulasmanin yolunu bulmus olacaklar." ifadelerini kullandi.

- "Sürdürülebilir gida sistemimizi daha da iyilestirmemiz gerekiyor"

Bakan Varank, dünya genelinde artan nüfus ve küresel salgin etkisiyle gida ürünlerine olan talebin hizla arttigina da dikkati çekerek, sinirli toprak ve azalan su kaynaklarinin üzerine bir de iklim degisikligi sorunu eklenince gelecek dönemde sürekli artan bu talebi karsilamanin zorlasmasinin beklendigini anlatti.

Gida üretiminde sürdürülebilirligin saglanmasi için tarimda verimliligin artirilmasinin sart oldugunu vurgulayan Varank, bunun da sektördeki teknolojik altyapinin gelistirilmesiyle mümkün oldugunu ifade etti.

"Bundan sonra olusabilecek benzer durumlarda ülke olarak çok daha rahat olabilmek için sürdürülebilir gida sistemimizi daha da iyilestirmemiz gerekiyor." diyen Varank, merkezin sektörün bu gibi durumlara adaptasyonu konusunda çok önemli görevler ifa edecegini bildirdi.

- "Tarimin çevresel ayak izlerini azaltacak yöntem ve teknolojiler de çalisilacak"

Varank, "Burada gelistirilecek teknolojilerle iklim degisikliginin, zararli böceklerin ve hastaliklarin etkilerine karsi dayanikli ürünler gelistirilerek arz güvenligi desteklenmis olacak. Bunun yaninda geleneksel tarimin çevresel ayak izlerini azaltacak yöntem ve teknolojiler de çalisilacak." diye konustu.

Yesile ve çevreye duyarli ekonomi anlayisini artik çok daha kararli bir sekilde uygulama karari aldiklarini da animsatan Varank, Paris Iklim Anlasmasi'ni ekonomik kalkinma hakkini da gözetecek sekilde çok daha kararli bir sekilde uygulayacaklarini söyledi.

Bakan Varank, söyle devam etti:

"Yatirim, üretim, istihdam politikalarimizda köklü degisiklige yol açacak bir süreçten bahsediyoruz. Bugün açilisini yaptigimiz merkezin finansmanini saglayan AB Katilim Öncesi Yardim Araci IPA da bu alanda kullandigimiz önemli araçlardan birisi. Baktigimizda bugüne kadar IPA kapsaminda yürütülen projelere 800 milyon avro destek verdik. Bu projeler, olusturduklari ekonomik katkinin yaninda ülkemizin AB mevzuati ve standartlariyla uyumuna da önemli katkilar saglamis oldu."

- "Biz sizi desteklemek için buradayiz"

Varank, Gida Sektörü Anadolu Teknoloji Platformu ve Malatya Kuru Kayisi Lisansli Depo ve Borsasi Projesi'nin detaylarindan da bahsederek, bunlar gibi birçok yenilikçi projeyi destekleyerek tarim ve gida sektörünün gelisimi için gece gündüz demeden çalistiklarini anlatti.

Bakanlik olarak yenilikçi fikirlere her zaman kapilarini açtiklarinin altini çizen Varank, "Desteklemek için de birçok programimiz var. Biz sizi desteklemek için buradayiz." diye konustu.

Varank, geçmisi tarima dayanan ekonomik sistemlerin geleceginde de tarimin çok önemli bir yeri oldugunu dile getirerek, bu nedenle stratejik sektörlerden biri olan gida ve tarim alaninda Ar-Ge yatirimlarini çok kiymetli buldugunu vurguladi.

Konusmalarin ardindan, Bakan Varank ve Bakan Pakdemirli, merkezin açilisini gerçeklestirerek, laboratuvarlari ziyaret etti.
Kaynak: AA