Romanya'da Siyasi Kriz Açiklamasi Hükümet Düstü

Romanya’da Basbakan Florin Citu’nun azinlik hükümeti, meclise verilen gensoru önergesinin kabul edilmesi ile düstü.

Romanya'da Siyasi Kriz Açiklamasi Hükümet Düstü
Avrupa Birligi’nin (AB) en fakir üye ülkelerinden biri olan Romanya’da siyasi kriz patlak verdi. Basbakan Florin Citu’nun 9 ay önce kurdugu azinlik hükümeti Sosyal Demokrat Parti (PSD) tarafindan meclise verilen gensoru önergesi 281’e oyla kabul edildi. Gensoru önergesine eski koalisyon ortagi Romanya’yi Kurtar Birligi ve Özgürlük, Birlik ve Dayanisma Partisi (USR-Plus) ve asiri sagci Rumen Birligi için Ittifak (AUR) partisi tarafindan desteklendi.

Gensoru önergesi ezici çogunlukla kabul edildi

Gensoru önergesinin kabul edilmesi için mecliste bulunan 466 milletvekilinden 234’ünün lehte oy vermesi gerekirken, Citu hükümetine karsi verilen gensoru önergesi ezici çogunlukla kabul edilmis oldu.

Siyasi kriz 1 ay önce basladi

Siyasi kriz yaklasik 1 ay önce Citu’nun bir bölgesel kalkinma programini imzalamadigi için USR-Plus’tan Adalet bakani Stelian Ion’u görevden almasiyla baslamis, USR-Plus, üç partili koalisyondan ayrilmisti.

Erken seçim ihtimali zayif

Devlet Baskani Klaus Iohannis, hükümetin düsmesinin ardindan yeni bir basbakan aday göstermeden önce tüm meclis partileriyle görüsme yapacak. Citu, ise 45 gün boyunca hükümetin basinda kalabilir. Milletvekilleri iki kez yeni bir basbakan üzerinde anlasmaya varamazlarsa Citu yeniden basbakan olarak atanabilir. Ülkede erken seçim düsük ihtimal olarak gözükürken, uzmanlar USR’nin yeni bir basbakan ile eski koalisyonu yeniden kuracagini düsünüyor.
Kaynak: İHA