Mozambik Devlet Baskani Nyusi, Kuzeydeki Terör Gruplarini Teslim Olmaya Çagirdi

Mozambik Devlet Baskani Filipe Nyusi, ülkenin kuzeyindeki teröristlere teslim olmalari çagrisi yapti.

Mozambik devlet televizyonunun haberine göre, baskent Maputo'da konusan Nyusi, Ruanda ve Güney Afrika Kalkinma Toplulugu (SADC) ülkelerinin destekledigi Mozambik ordusunun terör gruplarini ana üslerinden çikarmayi basardigini belirtti. Nyusi, "Eminiz ki bu gruplarin liderleri su anda kaçiyorlar ve belki de ülkeyi terk etmis bile olabilirler." diye konustu.

Intikam alma niyeti tasimadiklarini vurgulayan Nyusi, gönüllü olarak katilmis olsalar bile teröristleri terk edenlerin affedilecegini dile getirdi. "Düzenli bir biçimde teslim olmalilar." ifadesini kullanan Nyusi ayrica, muhalif Mozambik Ulusal Direnisi (Renamo) hareketinin silahsizlanmayi reddeden kolunun lideri Mariano Nhongo'ya da teslim olmasi çagrisi yapti.

Mozambik'in bazi bölgelerinde Ensar'us Sunna örgütüne yönelik operasyonlar sonrasi Mueda, Macomia ve Nangade bölgelerinde hayat normale dönmüstü.

Mozambik'te, Ensar'us Sunna örgütünün sivillere yönelik saldirilari nedeniyle göç edenlerin sayisi 700 bine yaklasti. Ülkede, dogal gaz ve degerli maden kaynaklarinin bulundugu Tanzanya sinirindaki Cabo Delgado'da, 4 yil önce ortaya çikan Ensar'us Sunna'nin saldirilarinda bugüne kadar 2 binden fazla kisi hayatini kaybetti. Söz konusu saldirilari gerçeklestiren ve terör örgütü DEAS ile baglantili oldugu ileri sürülen silahli grubu yerel halk "Es-Sebab" olarak adlandiriyor.

Kaynak: AA