Çin Devlet Medyasi, Tayvan Hava Savunma Sahasindaki Uçuslari 'Savas Uyarisi' Olarak Yorumladi

Global Times gazetesinin bas yazisindan: 'Çin anakarasinin kapsamli askeri mücadele hazirligi için perde açilmistir. Çin Halk Kurtulus Ordusu'nun Tayvan Bogazi'ndaki askeri tatbikatlari bundan böyle Çin’in adadaki egemenligini vurgulamakla sinirli kalmayacak, Tayvan Adasi’ni geri almaya yönelik seferberlik, harekat, saldiri ve lojistik hazirliklari uygulamak üzere yapilacaktir'

Çin’in son 4 günde Tayvan’in Hava Savunma Tanimlama Sahasi'na (ADIZ) çok sayida savas uçagi sokmasi, ülke medyasinda Tayvan'daki bagimsizlik egilimli hükümete ve destekçilerine savas uyarisi olarak yorumlandi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulus yil dönümünün kutlandigi Ulusal Gün ve izleyen 3 günde devlet medyasinda yer alan haber ve yorumlarda, Tayvan'in ilan ettigi ADIZ'daki uçuslarin milli gurur vesilesi olarak görülmesi dikkati çekti.

Ülkenin etkin gazetelerinden ve parti yönetimine yakinligiyla bilinen Global Times'ta yer alan yorumlarda, uçuslarin Tayvan’da hükümetteki Demokratik Ileri Parti'nin (DPP) bagimsizlik yanlisi egilimlerine ve onu destekleyen dis güçlere verilen bir mesaj oldugu ifade edildi.

- Askeri geçit töreni benzetmesi

Gazete, 3 Ekim'de yayimladigi bas yazida, söz konusu uçuslar için "Ulusal Gün’e yakisan bir askeri geçit töreni" yorumunu yapti.

Uçuslarin daha önce Ulusal Gün kutlamalarinda Tiananmen Meydani’nda yapilan askeri geçit törenlerine benzetildigi yazida, "Bu, Çin’in ada üzerindeki egemenliginin açik ve kuskuya yer birakmayan beyanidir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 72’nci kurulus yil dönümüne yakisan bir eylemdir. Ülke genelinde halkimiza büyük cesaret vermistir. Ulusal Gün’ün önemini vurgulayarak yeni bir mertebeye yükseltmistir." ifadelerine yer verildi.

Yazida uçuslarin, Çin’in bölgedeki egemenlik haklarini korumaktaki kararliliginin yani sira, hava kuvvetlerinin gücünü ve operasyon kapasitesini ortaya koydugu belirtildi.

- "Uyarmanin vakti geldi: Savas, gerçek"

Gazete, dün yayimladigi basyazida ise bu kez uçuslarin Tayvan ayrilikçilarina yönelik bir "savas uyarisi" oldugu degerlendirmesinde bulundu.

"Tayvan ayrilikçilarini ve onlarin destekçilerini uyarmanin vakti geldi: Savas, gerçek" baslikli yazida, DPP iktidari bölgedeki artan askeri gerilimden sorumlu tutuldu.

Yazida, DPP’nin 2020’de iktidara gelmesinin ardindan bölgedeki barisçi atmosferin bozuldugu belirtilerek, "DPP liderleri sürekli olarak otoriter idareye karsi demokratik dünyanin ön cephesinde yer aldiklari iddiasini öne sürüyor. ABD, Japonya ve DPP yetkilileri arasindaki stratejik suç ortakligi giderek cesaretleniyor." denildi.

Bu kosullarda Tayvan Bogazi’ndaki durumun her an bir savasin patlak verebilecegi sürekli bir cephelesme haline geldiginin vurgulandigi yazida, "Belli ki Çin anakarasinin kapsamli askeri mücadele hazirligi için perde açilmistir. Çin Halk Kurtulus Ordusu'nun Tayvan Bogazi'ndaki askeri tatbikatlari bundan böyle Çin’in adadaki egemenligini vurgulamakla sinirli kalmayacak, Tayvan Adasi’ni geri almaya yönelik seferberlik, harekat, saldiri ve lojistik hazirliklari uygulamak üzere yapilacaktir." yorumu yapildi.

???????Çin’de Halk Cumhuriyeti'nin ilaninin kutlandigi 1 Ekim Ulusal Günü ve onu izleyen 3 günde toplam 149 uçak, Tayvan’in ADIZ ilan ettigi bölgeye girmisti.

Tayvan Savunma Bakanligi, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 ve 4 Ekim’de 56 savas uçaginin hava savunma tanimlama sahasina girdigini bildirmisti.

Çin'in Tayvan’in ADIZ ilan ettigi bölgeye yönelik uçuslarini, uçak sayisini artirarak sürdürmesi, bölgede gerilimin tirmandiginin isareti olarak yorumlaniyor.
Kaynak: AA