AB, Göç Krizi Nedeniyle Olusturulan Fonlarin Ise Yaradigini Düsünüyor

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu üyesi Oliver Varhelyi, AB'nin Avrupa Güven Fonlari ve Türkiye’deki Siginmacilar için Mali Yardim Programi (FRIT) gibi fonlarla "esi görülmemis göç krizlerine etkili sekilde karsilik verildigini" ve bu fonlarin ise yaradigini söyledi.

AB Komisyonunun komsuluk ve genislemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’ndaki “Avrupa Güven Fonlari ile Türkiye’deki Siginmacilar için Mali Yardim Programinin (FRIT) Uygulanmasina iliskin rapor” konulu oturumda konusma yapti.

Varhelyi, AB Komisyonunun Avrupa Güven Fonlari ve FRIT programini kilit öneme sahip bir siyasi ve mali araç olarak gördügünü, bu fonlar sayesinde Avrupa’yi etkileyen "esi görülmemis göç krizlerine etkili sekilde karsilik verildigini" söyledi.

"Fonlarin ise yaradigini" aktaran Varhelyi, "Bu programlar pratik ve somut sonuçlar vermistir." Ifadesini kullandi.

Afrika’ya yönelik Güven Fonunu örnek gösteren Varhelyi, Italya ve Malta’ya gelen düzensiz göçmen sayisinin daha önceki dönemde yillik 180 binden 2020’de 35 bine indigini, bu yil da su ana kadar 44 bin oldugunu belirtti.

Varhelyi, Suriye'ye yönelik Güven Fonu ile 2014'ten bu yana 2,3 milyar avro kullanildigini, 7,8 milyon kisinin bu fonlardan yararlandigini aktardi.

FRIT programina deginen Varhelyi, “Bu program çapi ve ulastigi hedef kitle itibariyla esi görülmemis çaptadir. Düzensiz göç akinlarini durdurmaya büyük katki yapmistir, mültecilerin temel ihtiyaçlari karsilanmistir, saglik ve egitim hizmetlerinin artirilmasini saglamistir.” dedi.

Varhelyi, Avrupa Parlamentosunda fonlar hakkinda hazirlanan raporda bu olumlu taraflardan da bahsedilmesinden duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Varhelyi, AB Komisyonu olarak parlamento üyelerinin dile getirdigi fonlarin kullaniminda seffaflik ile insan haklarinin gözetilmesi konularina da önem verdiklerini ifade etti.

Kaynak: AA