Ismini Dahi Duymadigi Yerden 182 Bin Lira SGK Borcu Kaldigini Ögrenince Soke Oldu

Sakarya’nin Karasu ilçesinde 57 yasindaki Saniye Bulut, emekli maasi kesilince yaptigi arastirma bilgisi disinda bir firmanin çalisani gösterilmesi neticesinde SGK’ya 182 bin 670 lira pirim borcu oldugunu ögrenince sok geçirdi. Kimlik bilgilerinin çalindigini iddia eden Bulut, magduriyetinin giderilmesi için yetkililerden yardim istedi.

Ismini Dahi Duymadigi Yerden 182 Bin Lira SGK Borcu Kaldigini Ögrenince Soke Oldu
Iddiaya göre, Karasu ilçesinde yasayan 57 yasindaki Saniye Bulut, 2014 yilinda emekli oldu. Emekli maasinin bir süre sonra kesildigini gören Bulut, yasadigi durum karsisinda soke oldu. Yasadigi saskinlik sonrasinda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) giden Bulut, adini dahi duymadigi bir firma tarafindan 8 ay sigortali olarak gösterildigini bu kapsamda da yersiz ödeme sebebiyle maasin kesildigini ögrendi. Kendi imkanlariyla prim satin alarak SGK’ya giden Bulut, bu seferde maasinin düstügünü ve kendisine yapilandirmadan dolayi 182 bin 670 lira prim borcu oldugunu belirtti.

Banka ve resmi kurumlar disinda bilgilerini kimseyle paylasmadigini belirten Bulut, yasadigi magduriyetin giderilmesi için yardim istedi.

Yasadigi magduriyeti göz yaslari esliginde anlatan Saniye Bulut, “Ben 2014 yilindan beri emekliyim. Geçen yil emekli maasim durduruldu. Istanbul ilinin Bagcilar ilçesinde bulunan Günesli Sosyal Güvenlik Kurumu’na neden durdurulduguna dair müracaat ettik. Yersiz ödemeden dolayi oldugunu belirttiler. Benim bilgilerimi çalip da beni 8 ay sigortali göstermisler. O dönemde benim BAG-KUR’um da vardi. Ben gittim prim satin aldim SGK’ya verdim. Hem maasimi düsürdüler hem de bana 96 bin lira borç çikardilar. Bana söyledikleri su; ‘Her ay maasinin dörtte birini kesecegiz’ 15 ay kestiler. 15 aydan sonra yeniden yapilandirmadan dolayi bana avukat parasi, verdikleriyle beraber faiziyle 182 bin 670 lira borç çikardilar. Yapilandirma yapin, deniliyor. Yapilandirma yapsam iki ayda bir 8 bin küsur lira yatirmam lazim 2 bin 300 lira maas aliyorum. Pesin yatirsam, nasil olacak? Kredi ile alip oturdugum bir dairem var. Baska da bir seyim yok benim bu borcu yatirmam mümkün degil. Ne yapacagimi sasirdim” dedi.

Kendisine bu sikintiyi yasatan firmanin vergi ve SGK borcunun bulundugunu iddia eden Bulut, “Bunu yapan bir firmaymis, ben öyle bir yerde çalismadim da bilmiyorum da. Arastirdik, sorduk. Bu firmanin vergi dairesine vergi borcu ve SGK’ya pirim borcu da varmis. Benim gibi bir sürü insani oraya kaydetmisler. Firma yok ortada. Kim, nasil yapmis, bilmiyorum. Bilgim öyle insanlarin eline nasil geçmis? Banka ya da bir kurum disinda bilgilerimi kimseyle paylasmadim” diye konustu.

Kaynak: İHA