Ilica Selalesi'nin Döküldügü Noktaya Tüple Dalis Yapildi

Doga arastirmacisi Cemil Belder: 'Bizim için nefes kesen bir dalis deneyimi oldu. Özellikle selale sularinin döküldügü kisim görülmeye deger bir görsel sölen olusturuyor'

Karadeniz'in "sakli güzellikleri" arasinda bulunan Kastamonu'nun Pinarbasi ilçesindeki Ilica Selalesi'nin döküldügü yerde, tüple dalis gerçeklestirildi.

Yaklasik 3,5 kilometrelik Horma Kanyonu'nu geçtikten sonra Ilica Selalesi'ne ulasan suyun 10 metre yükseklikten dökülmesiyle olusan gölet, yaz döneminde serinlemek isteyenlerin yani sira arastirmacilarin da ilgisini çekiyor.

Ilica Selalesi'ni arastirmak isteyen doga arastirmacisi Cemil Belder ve doga sporcusu Cemal Özbek, selalenin döküldügü noktaya tüple dalis yapti.

Cemil Belder, Pinarbasi ilçesinin, dünyaca ünlü Valla ve Horma kanyonlari ile Ilgarini Magarasi ve Ilica Selalesi'ne ev sahipligi yaptigini söyledi.

Ilçenin birçok dogal güzellige sahip oldugunu vurgulayan Belder, "Kültürel ve dogal güzellikler bakimindan oldukça zengin olan bölge, bizlerin yakin ilgi odagi halindedir. Bugün özellikle dalis sporuna uygunlugunu incelemek adina Horma Kanyonu'nun bitis noktasindaki Ilica Selalesi'nin taban yapisini, derinligi ve bölgesel su isilarini inceledik." dedi.

- "Bizim için nefes kesen bir dalis deneyimi oldu"

Dalis hakkinda bilgi veren Belder, sunlari kaydetti:

"Deniz seviyesinden 334 metre yüksekte bulunan Ilica Selalesi'nin dip derinligi 6 metredir. Gölet alani güneyden kuzeye 23 metre, dogudan batiya ise 40 metredir. Suyun yüzey sicakligi 8 derece olup taban isisi ise 7 derecedir. Göleti olusturan sularin büyük kismi selaleden geliyor olmasina ragmen kaynak sulari ile desteklenmektedir. Selalenin en dip noktasindaki tas yapilari ortalama 7x10 santimetre ebatlarinda olup suyun asindirmasi sonucu kösesiz ve yuvarlak tiptedir. Selalenin dogu ve bati kiyilarinda yukaridan koparak su içine düsen büyük kütleli sekilsiz kaya bloklari mevcuttur. Ekim ayi itibari ile sudaki görüs seviyesi gayet iyi durumdadir. Bizim için nefes kesen bir dalis deneyimi oldu. Özellikle selale sularinin döküldügü kisim görülmeye deger bir görsel sölen olusturuyor."

Belder, bölgenin tanitimina katki sunmak amaciyla ellerinden geleni yaptiklarini ifade ederek, kendilerine destek olan yerel yöneticilere tesekkür etti.

Kaynak: AA