Hindistan, 2011'De Siparis Verdigi 4 Destroyerden Ilkini Kasimda Hizmete Alacak

Hindistan donanmasi, 3 yili askin gecikmenin ardindan persembe günü teslim aldigi INS Visakhapatnam destroyerini kasimda hizmete sokacak.

Times of India haber sitesinde yer alan "Hindistan yeni destroyerini alirken, Çin ile arayi açmaya devam ediyor" baslikli habere göre Hindistan, 2011'de imzalanan 4 destroyer alma anlasmasinin normal süresinden 3 yil gecikmeli olarak ilk gemiyi teslim aldi.

Persembe günü donanmaya teslim edilen gemi, kasimda hizmete girecek ve INS Visakhapatnam adini alacak.

Birkaç yil içinde teslimi tamamlanacak 4 gemide, BrahMos seyir füzesi, hava araçlarina karsi kullanilan Israil'in yeni nesil Barak füze sistemi gibi bazi silahlar da yer alacak.

Hindistan'in maliyeti 470 milyon dolari bulacak 4 destroyeri envanterine katmak için çalistigi belirtilen haberde, bu sirada Çin'in ise "büyük ulus sembolü" olarak 10 savas gemisini envantere katma projesinin sürdürdügü belirtildi.

- Hindistan, savas gemisi sayisini 175'e çikaracak

Hindistan'in ise biri gelecek yil hizmete girecek iki uçak gemisi bulduguna isaret edilen haberde, Denizcilik Bakani Sarbananda Sonowal ile Deniz Kuvvetleri Komutani Karambir Singh'in bugün insasi süren uçak gemisi INS Vikrant'i ziyaret ettigi belirtildi.

Habere göre Hindistan hükümetinin 2003 yilinda siparisini verdigi geminin agustos 2022'de hizmete girmesi ve gemiden uçus denemelerinin ise 2023 ortasinda sona ermesi bekleniyor.

Donanmanin 2015'te verdigi bir diger uçak gemisi teklifi ise henüz hükümetten onay alamadi.

Hindistan donanmasi 170 savas gemisini 2027'de 175'e çikarmayi amaçlarken bölgenin diger gücü Çin'in ise halihazirda 350 savas gemisi ve denizaltisi bulunuyor.

Bu sayilarla ABD'den bile fazla deniz aracina sahip Çin, teknolojik olarak ise ABD'nin gerisinde yer aliyor.

- "Çin ve Pakistan'in hirslari, Hint kuvvetlerinin tetikte kalmasini gerektiriyor"

Hindistan Genelkurmay Baskani Bipin Rawat, Hint ordusunun denizlerde ve sinirlarda sürekli olarak alarm halinde olmasinin sebebi olarak Çin ve Pakistan gibi komsularin "toprak hirslari"ni gösterdi.

Rawat, All India Radio'da verdigi bir mülakatta, eski Basbakan Yardimcisi Serdar Patel'in Çin ile Hindistan arasinda bagimsiz bir Tibet'in gerekliligi fikrini hatirlatti.

Orduya önem verilmediginde dis güçlerin saldirilarinin arttigina isaret eden Rawat, bu nedenle Çin'le 1962'de gerilim yasandigini ancak bu tarihten sonra ordunun gelistigini söyledi.

Bu durumun Çin ve Hindistan'in sinirlarinda baris ve sükuneti artirici iliskiler gelistirmesine yardimci olacagini söyleyen Rawat, "Çin ve Pakistan'in toprak hirslari, Hindistan silahli kuvvetlerinin tetikte kalmasini ve tartismali sinirlar ve kiyi bölgelerinde yil boyunca konuslanmasini gerektiriyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA