Fransa Cumhurbaskani Macron, Balikçi Sorununa Konusunda Ingiltere'yi Uyardi Açiklamasi

'Ingilizler açik sekilde harekete geçmezse 2 Kasim itibariyla planlanan misilleme önlemleri hayata geçirilecek'.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, devam eden balikçi sorununa iliskin "Ingilizler açik sekilde harekete geçmezse 2 Kasim itibariyla planlanan misilleme önlemleri hayata geçirilecek." dedi.

Macron, Italya'nin baskenti Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardindan düzenedigi basin toplantisinda, aralarindaki balikçi sorununa ragmen Ingiltere ile askeri is birliginin devam ettigini belirtti.

Ülkenin Calais kentinde bulunan çok sayida düzensiz göçmenin Fransa'ya iltica talebi olmadigini ve Ingiltere'ye gitmek istedigini ifade eden Macron, "Bu konuda tansiyon yükseldi ve Ingiltere'nin içinde siyasi tartismalara neden oldu. Bazi tercih ve uygulamalari kabul edemeyiz, deniz yoluyla gelenleri geri itmek gibi. Bu uluslararasi insani hukuka aykiridir. Bu konuda Boris Johnson ile birçok kez görüstük." diye konustu.

Macron, Brexit anlasmasinin uygulanmasinin sadece Fransa'yi ilgilendiren bir konu olmadigini söyledi.

Ingiltere'nin Brexit anlasmasini uygulamadigini, buna karsi sessiz kalamayacaklarini ifade eden Macron, balikçi sorununa iliskin, "Hiçbir gerilim istemiyorum ancak ciddi olunmali. 10 aydir çalisiyoruz. (Fransiz) balikçilarin bir kismina lisans verildi digerlerine ise bilinmeyen nedenlerden dolayi verilmedi. Lisans konusunda hala bir metot belirlenmedi. Fransiz hükümeti ve Avrupa Birligi 'bu yaklasimda devam edersiniz misilleme önlemleri olacak' deme hakki var." diye konustu.

Macron, isteginin misilleme önlemleri almak olmadigini söyledi.

Fransiz balikçilarinin islerini yapabilmeleri için anlasmanin saglanmasi gerektigini ifade eden Macron, Johnson ile bu sorunun çözümü üzerinde konustuklarini kaydetti.

Macron, Johnson ile yapilan görüsmenin ardindan Ingiliz hükümetine talep edilen belgeleri ilettiklerini ifade ederek "Top artik onlarda. Ingilizler açik sekilde harekete geçmezse 2 Kasim itibariyla planlanan misilleme önlemleri hayata geçirilecek." dedi.

Bu sorunun sadece Fransa'yi degil, birçok Avrupa ülkesini de ilgilendirdigini ifade eden Macron, bu sorunda AB Komisyonunun ve Avrupa ülkelerinin Fransa'nin yaninda oldugunu aktardi.

Macron, Kuzey Irlanda Protokolü konusunda da "topun Ingiltere'de" oldugunu söyledi.

Emmanuel Macron, G20 Zirvesinin iklim, çevre, saglik ve dijital konularinda basarili sonuçlandigini belirtti.

Fransiz Hükümeti Sözcüsü Gabriel Attal, 27 Ekim'de yaptigi açiklamada, devam eden balikçi sorunu nedeniyle 2 Kasim itibariyla Ingiltere'ye karsi misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini belirtmisti.

Ingiltere'den Fransa'ya ithal edilen ürünlerin gümrükte sistematik olarak kontrol edilecegini ve deniz ürünlerinin ithal edilmesini yasaklayacaklarini ifade eden Attal, bunlarin disinda baska önlemlerin alinacagini ve gelecek günlerde açiklanacagini kaydetmisti.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar, belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum, Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Fransa, Jersey'in elektrigini kesme tehdidinde bulunmus, Fransiz balikçilar da Ada'daki limani ablukaya almisti.

Ingiliz hükümeti, Jersey Adasi'na önlem olarak iki donanma gemisi göndermis, Fransa da bunun ardindan misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme karari almisti.

Fransiz balikçilarin ablukasinin bitmesi üzerine, donanma gemileri karsilikli geri çagrilmisti. Fransa, balikçilik konusunda AB'nin, Birlesik Krallik'a karsi daha kati davranmasini talep ediyor.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA