Destek Ve Tesviklerle Agri'daki Çiftçiler Seker Pancari Üretimini Arttirdi

Tarim ve Orman Il Müdürü Kenan Engin: '2020 yilinda 50 bin dekar alanda seker pancari üretimimiz varken, bu yil 71 bin dekar alani buldu. Geçen sene 220 bin ton seker pancari üretimimiz varken, bu sene 300 bin tona ulasti' 'Agri'da su an yaklasik 300 bin ton seker pancari isleniyor. Bu hem biz hem de çiftçilerimiz açisindan çok memnuniyet verici bir rakam'

ABDULLAH SÖYLEMEZ - Tarim ve hayvanciligin yaygin yapildigi Agri'da son yillarda devlet ile özel sektörün destek ve tesvikleriyle seker pancari üretimine yönelen çiftçiler, ülke ekonomisine katki sagliyor.

Kentin bereketli topraklari olarak bilinen Eleskirt ve Patnos ovalarinda üretimi yayginlasan bitkisel ürünlerden seker pancarinda hasat devam ediyor.

Tarim ve Orman Bakanligi ile özel sektörün destek ve tesvikleriyle hem üretim alanini hem de üretimi artiran çiftçiler, tarim makineleriyle topraktan sökülen pancarlari mevsimlik isçilerle toplayip temizledikten sonra traktörlerle Agri Seker Fabrikasi'na götürüyor.

Fabrikaya sattiklari pancarla gelir elde eden çiftçiler, hem yöre hem de ülke ekonomisine katkida bulunuyor.

- Geçen yila göre ekilen alan da üretim de artti

Tarim ve Orman Il Müdürü Kenan Engin, AA muhabirine, kentte 3,5 milyon dekar tarim alani ile 410 bin büyükbas ve 1 milyon 386 bin küçükbas hayvan varliginin bulundugunu söyledi.

Kentte bitkisel ürün çesitliliginin de her geçen yil arttigini belirten Engin, "2020 yilinda 50 bin dekar alanda seker pancari üretimimiz varken, bu yil 71 bin dekar alani buldu. Geçen sene 220 bin ton seker pancari üretimimiz varken, bu sene 300 bin tona ulasti. Bu bizim açimizdan özellikle seker fabrikasi olan bir il olan Agri için çok önemli. Seker pancari önemli bir endüstri bitkisi. Bölgemizde seker pancarinin ekilisini çok önemsiyoruz. Özellikle ülkemizde seker pancarinin makineli tarim noktasinda çiftçilere katkilari olmustur." ifadelerini kullandi.

Engin, seker pancarinin il ve ülke ekonomisine önemli katki sagladigini dile getirerek, Agri Seker Fabrikasinin yillik seker pancari isleme kapasitesinin 380 bin ton oldugunu aktardi.

"Agri'da su an yaklasik 300 bin ton seker pancari isleniyor. Bu hem biz hem de çiftçilerimiz açisindan çok memnuniyet verici bir rakam. Diger taraftan Tarim ve Orman Bakanligi olarak seker pancari üreticimize yüzde 50 hibeyle sulama sistemleri destegi veriyoruz." diyen Engin, bilinçli tarim yapilmasi ve ekili alandan daha çok verim alinmasi için sürekli çiftçilerin yaninda olduklarini bildirdi.

Engin, kentte bu üretimde dekardan 4,5 ton verim aldiklarini belirtti.

- Agrili üreticiler diger bölgelere göre daha fazla gelir sagliyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bu yil seker pancari alim fiyatinin 420 liraya yükseltildigini açikladigini animsatan Engin, bunun çok önemli oldugunu, Agri'da çiftçilere 420 liranin üzerine yüzde 10 da tesvik primi verildigini ifade etti.

Engin, Agri'da pancarin içindeki seker (polar) oraninin çok yüksek çiktigini kaydederek, "Aslinda ton basina 420 lira arti yüzde 10 tesvik primi ile toplamda 462 lirayi bulmus olmasina ragmen Agri'da bu rakam 500 liranin üzerinde oluyor. Dolayisiyla seker pancari üreticilerimiz, ülkemizin diger bölgelerine göre ton basina 40-50 lira daha fazla para almis oluyor. Bu da bölgede seker pancarinin ekilisini cazip hale getiriyor." dedi.

Seker pancarinin tarladan toplanmasi ve nakliyesinin de kentte istihdam sagladigina isaret eden Engin, birçok kisinin bu sayede evlerine ekmek götürdügünü kaydetti.

Kaynak: AA