Nilüfer'de Binler Haykirdi Açiklamasi Cumhuriyet Atesi Sönmeyecek

Cumhuriyet’in ilan edilisinin 98. yildönümü Nilüfer’de, onbinlerce vatandasin katildigi Cumhuriyet Yürüyüsü ile kutlandi. Cumhuriyet atesini simgeleyen mesalenin yakilmasiyla baslayan etkinlikte konusan Baskan Erdem; “Cumhuriyet atesi hiç sönmeyecek” dedi. Yogun katilimin gözlendigi kutlamalarda, cosku Athena konseri ile doruga ulasti.

Nilüfer'de Binler Haykirdi Açiklamasi Cumhuriyet Atesi Sönmeyecek


Nilüfer’de Cumhuriyet Bayrami sevinci, artik geleneksel hale gelen Cumhuriyet Yürüyüsü ile onbinlerce vatandasi ayni duyguda bulusturdu. Geçen yil pandemi nedeniyle yapilamayan Cumhuriyet yürüyüsüne adeta akin eden onbinlerce kisi, FSM Bulvari’nda bulusarak Cumhuriyet coskusunu paylasti.

Bu yil kutlamalar Nilüfer Cumhuriyet Meydani’nda basladi.

Burada Nilüfer Belediyespor Kulübü sporculari ile birlikte, Cumhuriyet atesini simgeleyen mesaleyi yakan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, ardindan FSM Bulvari’na geçti. Büyük katilimin gözlendigi Cumhuriyet Yürüyüsü her zamanki gibi Acibadem kavsagindan basladi.

FSM Bulvarini dolduran onbinlerce kisi ellerinde bayraklar ve marslar esliginde yürüdü. Yürüyüse Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ve esi Zeynep Terzioglu Erdem, geçmis dönem Nilüfer Belediye Baskani ve Büyüksehir Belediye Baskan adayi Mustafa Bozbey ile esi Seden Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, IYI Parti Bursa Milletvekili Ismail Tatlioglu, CHP Nilüfer Ilçe Baskani Firat Yilmaz ve IYI Parti Nilüfer Ilçe Baskani Levent Öncü de katilarak vatandaslarla Cumhuriyet coskusunu paylastilar.

Bayraklar, kurdele ve balonlarla süslenerek tam bir bayram yerine dönen FSM Bulvari’ndaki yürüyüs güzergahinda düzenlenen çesitli isik ve davul gösterileri de vatandasin coskusunu ikiye katladi. Yürüyüs Hastane Alani’nda sona erdi. Alanda yürüyüse katilanlar önce saygi durusunda bulundu ardindan da hep birlikte Istiklal Marsi’ni okudu.

Alanda sporcularin tasidigi Cumhuriyet atesini temsil eden mesale ile “Cumhuriyet atesi sönmeyecek” yazisini tutusturan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Cumhuriyeti simgeleyen bu atesin ilk kivilciminin, Mustafa Kemal tarafindan çakildigini belirterek, “O kivilcim Milli Mücadele sürecinde Anadolu halkinin yüreginde büyüdü. Ve 98 yil önce bir 29 Ekim günü bu ates yanmaya basladi.

O gün Atatürk bize Cumhuriyet’i armagan etti. O gün bugündür yolumuzu aydinlatan Cumhuriyet atesi, bundan sonra da hiç sönmeyecek” dedi.



29 Ekim’in sadece bir bayram kutlamasi olmayip ayni zamanda Cumhuriyet degerlerini gelecege tasima sorumlulugunu hatirlama günü oldugunu ifade eden Baskan Erdem konusmasina söyle devam etti: “Bugün geçmisten alacagimiz önemli dersler var. Savastan yenik çikmis ve topraklari isgal devletleri tarafindan paylasilan bir ülke düsünün. Halki yoksul ve çaresiz bir ülke. Sömürge olmaktan baska sansi olmayan bir ülke. Iste böyle bir zamanda, yani umutsuzlugun en dibinde ‘Ya istiklal, ya ölüm’ cümlesinin çaktigi o ilk kivilcimla basladi her sey. Milli Mücadeleye dört elle sarilan Anadolu halki, açlik ve yoksulluk içindeyken özgürlük için savasti. Bagimsizlik için can verdi. Bugün hepimiz Cumhuriyet’i kuranlara, özgürlügümüz için can verenlere borçluyuz. Atatürk bize her seyden önce umutsuz olmamayi ögretti. Anadolu halki bize, imkansiz gibi görünse bile inananlarin kazanacagini gösterdi. Simdi umutsuz olmaya hakkimiz yok.”

Günümüzde Cumhuriyet’in getirdigi demokrasi anlayisindan uzaklasildigini söyleyen Baskan Erdem,“Laik demokrasi ve hukuk devleti kimliginden uzaklasiyoruz. Disa bagimli hale gelen ülkenin itibari kan kaybediyor. Ekonomik kriz, issizlik, yoksulluk canimizi yakiyor. Gençlerimiz geleceklerini baska ülkelerde ariyorlar. Ama biz umuda ve Cumhuriyet ruhuna sarilacagiz. Bu ülkede Parlamenter Demokratik Sistem yeniden hayata geçirilecek. Ve 2023, Atatürk Cumhuriyetinin yeniden dogus tarihi olacak. Cumhuriyeti ikinci yüzyila demokrasiyle, hak, hukuk ve adaletle, umutla, dayanismayla, omuz omuza vererek tasiyacagiz. Ve Cumhuriyet atesi hiç sönmeyecek” dedi.

Herkesin bayramini kutlayan Baskan Erdem konusmasini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaslarini ve bütün sehitlerimizi minnetle, rahmetle anarak tamamladi.

Baskan Erdem’in konusmasinin ardindan alanda toplananlar davul sov sürpriziyle karsilasti. Gösteri ekibi sahnenin üzerinden asagi inerek muhtesem bir davul sov yapti. Alani dolduranlar nefes kesen bu gösteriyi ilgiyle izledi. Davul sovun ardindan sahneye çikan Athena Grubu da coskuyu zirveye tasidi. Alani dolduranlar Athena’nin seslendirdigi hareketli parçalara dans ederek eslik etti. Konser sonunda “Biz Cumhuriyet çocuklariyiz ve Atatürk’ün açtigi yolda ilerleyecegiz” diyen Athena grubunun solisti Gökhan Özoguz herkesin bayramini kutlarken, Baskan Turgay Erdem de bir ani plaketi vererek Ahtena grubuna tesekkür etti.
Kaynak: İHA