Elazig'in Tescilli Lezzeti Agin Leblebisine Talep Artiyor

Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan: 'Piyasa analiz çalismalarina göre agin leblebisine 45 bin ton civarinda potansiyel bir talep var. Bu yil kurakliga ragmen bin tonun üzerinde üretim gerçeklestirebildik' Üretici Bünyamin Erdem: 'En önemli geçim kaynagimiz. Özellikle sacda beyaz kum içerisinde kavrularak yapilan leblebiler çok begeniliyor'

ISMAIL SEN - Elazig'in Agin ilçesinde, mese külünde bekletilen nohutun yöreye has beyaz kumda kavrulmasiyla elde edilen tescilli lezzet Agin leblebisi, her yil yasanan talep artisiyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Ilçede yetistirilen tüylü nohut hasadinin ardindan her evin önünde kurulan ocaklarda geleneksel yöntemlerle üretimi gerçeklestirilen Agin leblebisi kendine has tadi, kokusu ve gevrekligiyle diger leblebilerden farklilasiyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, AA muhabirine, 2017'de cografi isaret belgesi ile tescillenen leblebinin gurbetçiler araciligiyla yurtdisina götürülmesiyle bir ihracat kalemi olarak da deger kazanmaya basladigini söyledi.

Agin leblebisinin üretim miktarini daha da artirmak, piyasada hak ettigi degere ulasmasini saglamak için DAP Kalkinma Idaresi Baskanligi destegi ve Agin Belediyesi is birligiyle isleme ve paketleme tesisi yapildigini aktaran Karahan, tesisin gelecek sezon üreticilerin hizmetine girecegini aktardi.

Elazig Sanayi ve Ticaret Odasi isbirligiyle de nohut üretimi yapan köylerle ortak tarimsal kalkinma kooperatifi kurulduguna isaret eden Karahan, üretimde kullanilan makine ve ekipmanlar basta olmak üzere bu alani destekleyici her türlü projeyi bu kooperatif üzerinden hayata geçireceklerini aktardi.

Bu yil 6 bin dekar alanda üretimi gerçeklestirilen nohutta rekolteyi artirmak için Tarim ve Orman Bakanliginin bitkisel üretimi gelistirme projesi kapsaminda yetistiriciye yüzde 75 tohum destegi saglayacaklarini vurgulayan Karahan, "Piyasa analiz çalismalarina göre agin leblebisine 4-5 bin ton civarinda potansiyel bir talep var. Bu yil kurakliga ragmen bin tonun üzerinde üretim gerçeklestirebildik." diye konustu.

- "Küllü suya koyup bekletiyoruz"

Balkayasi köyünde leblebi üretimi yapan Bünyamin Erdem de 26 yildir esiyle geleneksel yöntemle siparis üzerine yaptiklari leblebiyi satarak geçimlerini sagladiklarini söyledi.

Ilçede nohut hasadinin ardindan agustos ayinda baslayan leblebi üretiminin havalar soguyana kadar devam ettigini aktaran Erdem, söyle devam etti:

"Agin leblebisine yogun talep var, yetismeye çalisiyoruz, satislardan da çok memnunuz. En önemli geçim kaynagimiz. Özellikle sacda beyaz kum içerisinde kavrularak yapilan leblebiler çok begeniliyor. Talep çok ama esimle birlikte çalisiyoruz, dayanisma içerisinde 2 ton civari leblebi ancak yapabiliyoruz. Siparise göre yaptigimiz için taze olarak tüketilmesini sagliyoruz."

Leblebi üreticisi Nezaket Ezer ise leblebi üretiminin mesakkatli olmasina ragmen geçim kaynaklari oldugu için severek yaptiklarini söyledi.

Ezer, "Leblebi için nohutu temizliyoruz ve küllü suya koyup bekletiyoruz. Daha sonra tuzlu suda haslayip ocakta kizdirilan kuma koyup iyice kavuruyoruz. Elekten geçiriyoruz. Siparisle Elazig, Istanbul, Izmir, Malatya'ya gönderiyoruz." dedi.

Tatil için Izmir'den gelen Ruhi Tuna da Agin leblebisini ailece çok begendiklerini, özellikle soguk kis aylarinda aksamlari çayla birlikte tükettiklerini dile getirerek, "Her yil 100 kilogram Izmir'e götürüyoruz. Izmir'de esimize dostumuza dagitiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA