Almanya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlandi

Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen: 'Akli, bilimi, demokrasi anlayisini, hukukun üstünlügünü ve esitlik ilkesini merkeze alan Türkiye Cumhuriyeti, her zaman çagdas medeniyet seviyesinin üzerine çikmayi hedef edinmistir'.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 98. yil dönümü Almanya'da, Türk Büyükelçiligince verilen resepsiyonla kutlandi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen'in ev sahipligindeki resepsiyon saygi durusu ve Istiklal Marsi ile Alman Milli Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla gönderdigi mesajin okundugu resepsiyona Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Macit Karaahmetoglu, Berlin'deki yabanci misyon temsilcileri ve Türk toplumunun önde gelen isimleri katildi.

Büyükelçi Sen burada yaptigi konusmada 29 Ekim 1923 tarihinin Türk milleti için bir dönüm noktasi oldugunu belirterek, "Cumhuriyet vizyonuyla, sadece ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyal altyapisi degil, milletimizin kaderi yeniden sekillenmistir. ?Cumhuriyet ayni zamanda bir modernlesme projesidir. Akli, bilimi, demokrasi anlayisini, hukukun üstünlügünü ve esitlik ilkesini merkeze alan Türkiye Cumhuriyeti, her zaman çagdas medeniyet seviyesinin üzerine çikmayi hedef edinmistir." dedi.

Türkiye bölgede bir baris ve istikrar adasi oldugunu vurgulayan Sen, "Yerel, bölgesel ve küresel sorunlara, mümkünse çok tarafli mekanizmalar ve uluslararasi kuruluslarla is birligi içinde ve gerekirse tek basimiza da hayirsever, yapici ve kalici çözümler bulmaya çalisiyoruz. Ortadogu, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar ve ötesinde çatismalarin önlenmesine, istikrarin yayginlastirilmasina, barisin tesis edilmesine ve refahin artmasina önemli katkilarda bulunuyoruz." ifadesini kullandi.

- "Almanya özel konuma sahip ülke"

Konusmasinda iki ülke iliskilerine de deginen Büyükelçi Sen, Almanya'yi Türkiye için derin ve çesitli iliskilerin sürdürüldügü çok özel bir konuma sahip bir ülke olarak niteledi.

Kovid-19 salginina ragmen 2020'de iki ülke arasindaki ticaret hacminin 38 milyar dolara ulastigini vurgulayan Sen, bu rakamin bu yil sonunda 40 milyar dolari asmasinin beklendigini kaydetti.

Türkiye ve Almanya'nin yakin bölgelerdeki sorunlu noktalarda baris ve istikrarin saglanmasina yönelik uluslararasi çabalara ortaklasa katildigina dikkati çeken Sen, Balkanlar ve Afganistan'in bunun en güncel örnekleri oldugunu dile getirdi.

Büyükelçi Sen Türkiye'nin, önündeki engeller ne olursa olsun, AB'ye tam üyelik stratejik hedefine bagliligini sürdürmekte oldugunu vurgulayarak, "Almanya burada özellikle önemlidir. Çünkü Almanya, Türkiye ile birlikte AB'nin küresel sorunlari geçmiste ve gelecekte çok daha basarili bir sekilde karsilayabilecegi vizyonunu öne çikarabilecek kapasitededir. Öte yandan sinirlarimiz içinde ve disinda basta PKK, DEAS ve FETÖ olmak üzere birçok terör örgütüne karsi yürüttügümüz mücadele temelde Almanya'daki güvenligi ve kamu düzenini de dogrudan etkilemektedir. Bu nedenle terörle mücadelede is birligimizi gelistirmek sadece dostlugun degil, ittifakimizin ve ortak çikarlarimizin da bir geregidir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Irkçilik ve yabanci düsmanligi tehdidi en büyük güvenlik sorunu olmaya devam ediyor"

Mölln, Solingen, Hanau gibi irkçi saldirilarda ve terör örgütü NSU'nun korkunç seri cinayetlerinde Almanya'da bugüne kadar 50'den fazla Türk kökenlinin hayatini kaybettigini hatirlatan Sen, "Almanya'da irkçilik ve yabanci düsmanligi tehdidi en büyük güvenlik sorunu olmaya devam ediyor. Ve ne yazik ki bu ülkede Türklerin ve diger göçmenlerin her gün yasadigi birçok ayrimcilik vakasi hala var." dedi.

Büyükelçi Sen; Islamofobi, antisemitizm, göçmen düsmanligi, her türlü nefret ve ayrimcilikla her sekilde mücadele edilmesi gerektigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA