Yemen'deki Husiler Açiklamasi Arap Koalisyonunun Alikoydugu Gemi Hudeyde Limani'na Ulasti

Yemen'de Iran destekli Husiler, Suudi Arabistan destekli koalisyon güçlerinin yaklasik 3 aydir alikoydugunu belirttigi gaz tasiyan geminin ülkenin dogusundaki Hudeyde Limani'na ulastigini bildirdi.

Husilere bagli SABA ajansinin haberinde, Husilerin denetiminde oldugu belirtilen gaz sirketi sözcüsü Ali Mesar'in açiklamasina yer verildi.

Mesar, 8 bin 473 ton ithal gazin yüklü oldugu geminin Husilerin kontrolü altindaki Hudeyde Limani'na ulastigini belirtti.

Sirket sözcüsü söz konusu geminin 82 gün boyunca Arap Koalisyonu tarafindan açik denizde alikonuldugunu ifade etti.

Yemen'de Husilerin el koydugu bölgelerde, yakit sikintisindan sikayet ediliyor. Husiler, koalisyon güçlerini, yakit tasiyan gemileri alikoymak ve Hudeyde Limani'na girislerini engellemekle suçlarken, koalisyon güçleri bu bu tür açiklamalari yalanliyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA