Sanchez, La Palma'ya 206 Milyon Avroluk Acil Yardim Yapilacagini Açikladi

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, 15 gündür aktif durumda olan Cumbre Vieja Yanardagi'nin neden oldugu zarari karsilamak için La Palma Adasi'na 206 milyon avroluk acil yardim paketi açiklayacaklarini duyurdu.

Sanchez, ülkenin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma'ya bugün yaptigi ziyarette, Cumbre Vieja Yanardagi'nin bölgede yarattigi zarara karsi yeni önlemler alacaklarini belirtti.

Bakanlar Kurulu'nun 5 Ekim'de yapacagi haftalik toplantida yardim paketlerinin açiklanacagini söyleyen Sanchez, "Altyapinin yeniden insasi, su temini sorunu, yol baglantilari, istihdam veya tarim ve diger sektörler açisindan 206 milyon avroluk çok güçlü acil yardim paketi karari alacagiz. Ada için bir refah ve gelecek ufku sunacagiz." dedi.

Ispanyol hükümeti, geçen hafta La Palma'da evlerini kaybeden vatandaslara yönelik 10,5 milyon avroluk yardim açiklamisti.

La Palma'da 50 yil aradan sonra aktif ilk yanardag olan Cumbre Vieja'dan çikan lavlar simdiye kadar 31 kilometrelik yolu ortadan kaldirdi, 946'si tamamen kül olan 1005'ten fazla eve de zarar verdi.

Lavlar, 28 Eylül'den bu yana aktigi Atlas Okyanusu'nda ise 28 hektarlik alani doldurup denizde ilerlemeye devam ederek, 35 metre derinlige kadar ulasti.

Bölgede 6 bin 200 kisi evlerinden tahliye edilirken, hava kirliliginin artmasi nedeniyle dünden itibaren 3 bin 500 kisiyi etkileyecek sekilde bazi belediyelerde kismi karantina karari alinmisti.

Kaynak: AA