Orman Yanginindan Etkilenen Yörükler Otlakiye Istiyor

28 Temmuz’da Manavgat’tan baslayan Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangininin etkili oldugu Manavgat’in Gebece Mahallesi’nde hayvancilikla geçimini saglayan aileler, hayvanlarini kisin otlatacak yer istiyorlar. Antalya’nin Manavgat ilçesinden yaz aylarinda hayvanlarini otlatmak için Akseki’nin yaylalarina çikan Yörükler, yayla dönüslerinde hayvanlarinin kislik otlakiyelerinin büyük orman yangininda yandigini ve önümüzdeki kis ayinda hayvanlarini otlatacak yerlerinin olmadigini söylediler.

Orman Yanginindan Etkilenen Yörükler Otlakiye Istiyor
Manavgat ilçesinin daglik kesimlerinde bulunan kirsal mahallesi olan Gebece köyünde yasayip hayvancilikla ugrasan ve yaz aylarinda ailesi ile birlikte Akseki’nin Alacabel yakinlarindaki Kakliktas mevkisinde hayvanlarini otlatan Mehmet Çoskun, önümüzdeki aylarda yayladan yasam alanlari olan Gebece köyüne döneceklerini ve kislik otlakiyelerinin büyük orman yangininda tamamen yandigini, kisin hayvanlarini beslemekte zorluk çekeceklerini söyledi.



Kendisinin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde okudugunu ve yaz aylarinda ailesi ile birlikte hayvancilik yaptigini anlatan Çoskun, “Biz yaz aylarinda Akseki’nin Alacabel yakinlarinda Kakliktas mevkiinde hayvanlarimizi otlatmak için yaylaya çikiyoruz. Buradan Ekimin sonu gibi kendi köyümüze dönüyoruz. Kisin hayvanlarimiz 7 ay kendi yerlerimizde, yazin ise yaklasik 5 ay yaylada kaliyoruz. Kisin hayvanlarimiz 7 ay köyümüzdeki ormanlarda otlatiyoruz” dedi.



"Bize devletimizin Akseki sinirlarinda hayvanlarimizi barindiracak yer vermesini istiyoruz"

Manavgat’ta meydana gelen orman yangininda otlakiyelerin ve arazilerin büyük çapta etkilendigini anlatan Çoskun, söyle devam etti.

“Kisin Gebece Mahallesi’ndeki ormanlik alandaki otlaklarimiz Türkiye’nin en büyük yangini ile yok oldu. Köyümüz sinirlari ve birçok komsu köylerimiz yandi. Biz ve diger köylülerimizden hayvancilikla ugrasiyorlar. Meralar tamamen yandi. Köyümüze dönünce kisin sikintili günlere girecegiz. Hayvanlarimizi otlatacak yerler hep yandi. Kil keçilerine bile hayvanlara günde yaylada 4 çuval yem veriyoruz. Kisin hesaplandigi zaman 8-10 çuval yem veriyoruz. Bu isin içinden nasil çikacagiz bilmiyorum. Yemin çuvali 150 TL. Keçilerimizi agillarda besleyemeyiz. Çünkü kil keçileri ormanda beslenirler. Biz inekte besliyoruz ama inekler besi ile beslenir. Keçiler dogadan yararlanmadigi müddetçe ayakta duramaz. Hayvanlarin ayaklarinda tirnak bozukluklari olur. Köyümüz hayvancilik üzerinde geçimini sagliyor. Orman Bölge Müdürlügü yanan yerleri çevirerek yeni orman sahasi yapiyor. Zaten ormanlarimiz kül oldu. Biz bu durumdan büyük ölçüde etkilenecegiz. Kisin köyümüze dönünce keçilerimizi otlatacak yer yok. Hayvanlarimizi bu arazilerde besletemeyecegiz. Bize devletimizin Akseki sinirlarinda hayvanlarimizi barindiracak yer vermesini istiyoruz” seklinde konustu.

Yörüklerden 85 yasindaki Aysa Coskun ise “Hayvancilikla ugrasiyoruz. Köyümüzde arazilerimiz, zeytin bahçelerimiz orman yangininda yandi. Ormanlarimiz yandi. Yayladan dönünce hayvanlarimizi barindiracak yer yok. Devletimizden yardim bekliyoruz” diye konustu.

Gebece Mahallesi’nden Duran Topaça ise “Yaz ayinda Mayis ayinin ortalarinda Akseki’nin Kakliktas mevkisine hayvanlarimizi otlatmak için yaylaya çikiyoruz. Kasim ayinda Manavgat ilçesinin Gebece köyüne gideriz. Bu yil orman yanginlarinda köyümüzün de yarisi yandi. Hayvanlarimizi nerede otlatacagiz. Nasil barindiracagiz. Biz keçilerimizi kapali olarak besleyemeyiz. Günde en az 10 çuval yem yer. Hakkindan gelemeyiz. Köyümüze dönmeden Akseki yöresinden bir yurt, mera istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA