KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Maras Bölgesini 230 Binden Fazla Kisi Ziyaret Etti'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, 8 Ekim 2020'de açilisi gerçeklestirilen Kapali Maras bölgesini bugüne kadar 230 binden fazla kisinin ziyaret ettigini bildirdi.

Tatar, Eskisehir'de bir otelde düzenlenen basinla bulusma etkinliginde, "Maras konusundaki son durum nedir?" sorusu üzerine, Maras'in 1974 yilindan beri kapali oldugunu animsatarak, bölgenin tamamiyla Türk vakiflarina ait oldugunu söyledi.

KKTC sinirlari içinde yer alan Maras'i ziyarete açtiklarini hatirlatan Tatar, söyle konustu:

"Tasinmaz Mal Komisyonu adinda bir kurulumuz var. Kimin mal varligi varsa oraya basvurulup iade edilmesini istiyoruz. Süreci su anda sürdürüyoruz. Maras bölgesini bugüne kadar 230 binden fazla kisi ziyaret etti. Bu sayi, pandemiye ragmen. Pandemi olmasa ziyaretçi sayisi milyonu bulurdu. Asilama ve aldigimiz tedbirlerle, açilmalarla, kisa bir süre sonra turizm ve ögrenci boyutuyla eski noktaya geldigimizde o zaman Maras'a ziyaretler artacak, Maras daha fazla deger bulacak. O güzelim plaj ve oradaki sosyal tesisler, parklar yasam bulacak. Uluslararasi hukuk baglaminda yavas yavas yerlesime açilacaktir."

Tatar, bir gazetecinin, "KKTC'ye yapilmasini planlanan külliye ilgili son durum nedir?" sorusunu da yanitladi.

Bunun kendileri için çok büyük bir proje oldugunu vurgulayan Tatar, "Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan degerlendirilmis bir kiymet ortaya çikacaktir. Orada bizim Cumhurbaskanligi Yerleskesi ve Meclis binasi ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin bir devlet oldugu ve o devlete yakisir sekilde bu yapilarin yapilmasi önemlidir. 450 dönümlük arazide, 50 dönümü binalara ve 400 bin dönümü de parka ayirilmistir. Sayin Cumhurbaskanimizin ifadesiyle Milli Park olarak degerlendirilecektir." bilgisini paylasti.

- "Cengiz Topel bizim için bir kahramandir"

Cumhurbaskani Tatar, programi kapsaminda ayrica Dede Korkut Parki, Millet Bahçesi ve Büyüksehir Belediyesi Yilmaz Büyükersen Balmumu Heykeller Müzesi'ni ziyaret etti.

Iki Eylül Caddesi'ne geçen Tatar, Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, AK Parti Eskisehir Milletvekili Nabi Avci, MHP Eskisehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti Il Baskani Zihni Çaliskan ile Sehit Pilot Cengiz Topel'in anitina çelenk birakti.

Tatar, burada yaptigi açiklamada, 1964'te Türk Hava Kuvvetleri uçaklarinin Kibris'a gönderildigi ve Rum çetelerine karsi taarruza geçtigini animsatarak, taarruz sirasinda Pilot Yüzbasi Cengiz Topel'in uçaginin hasar aldigini dile getirdi.

Topel'in uçaktan parasütle atladiktan sonra Rum çeteler tarafindan iskenceyle sehit edildigini hatirlatan Tatar, "Bu da bizim içimizde bir yara olmustur. Cengiz Topel'i hiçbir zaman unutmadik. Cengiz Topel bizim için bir kahramandir, bir sehidimizdir, her zaman Kibris'ta yasatilmaktadir. Her yil 8 Agustos günü onu aniyoruz. Nur içinde yatsin, mekani cennet olsun." dedi.

Kaynak: AA