Ingiltere Basbakani Johnson'dan Tedarik Sorunu Açiklamasi Açiklamasi 'Ingiltere, Brexit Sonrasi Uyum Sürecinde'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ülkede tedarik zincirinde yasanan aksamalar ve petrol krizi hakkinda yaptigi açiklamada, “Ingiltere, Brexit sonrasi uyum sürecinde” dedi.

Ingiltere Basbakani Johnson'dan Tedarik Sorunu Açiklamasi Açiklamasi 'Ingiltere, Brexit Sonrasi Uyum Sürecinde'
Muhafazakar Parti konferansi için Manchester’a gelen Ingiltere Basbakani Boris Johnson, konferansin ilk gününde ülkedeki tedarik zincirine yönelik açiklamalarda bulundu. Johnson, ülkenin petrol kitligi ve tedarik zinciri sorunlariyla karsi karsiya kalmasi nedeniyle ülkenin Brexit ve Covid-19 pandemisinden sonra bir uyum sürecinde oldugunu söyledi.

Johnson yaptigi açiklamada, ülkedeki tedarik zincirini etkileyen tir ve kamyon soförlerindeki eksikligin yalnizca Ingiltere’nin bir sorunu olmadigini söyleyerek, ABD, Çin ve Avrupa’daki bazi ülkelerde de benzer sorunlarin görüldügünü ifade etti.

Benzin kitliginin yüksek talepten kaynaklandigini söyleyen Johnson, "Insanlarin hayal kirikliklarini ve petrol bulamamanin ne kadar sinir bozucu oldugunu anliyorum. Ancak gerekli oldugu durumlarda ek sürücülerimizin oldugundan emin olmaya çalisiyoruz" dedi.

Johnson: "Kosullar iyilestirilmeli"

"Onlarca yildir yaptigimiz sey, karayolu tasimaciligi endüstrisi gibi sektörlere yatirim yapmamak, büyük ölçüde Avrupa’dan gelen ve bu sartlar altinda çalisan bu çok çaliskan insanlara kosullari ve maaslari iyilestirmemekti" diyen Johnson, artik sektördeki temel ekipmanlara yatirim yapilmasi ve çalisanlara daha iyi ödeme yapilmasini saglamak gerektigini söyledi.

Johnson insanlarin 2016 ve 2019’da Brexit ile degisim için oy kullandigina deginerek, "Düsük ücretlere, düsük beceriye ve kronik düsük üretkenlige dayanan bozuk bir Birlesik Krallik ekonomisi modelinin sonu için oy verdiler ve bundan uzaklasiyoruz" ifadelerini kullandi.

Johnson, is bosluklarini doldurmak için yurtdisindan insanlarin ülkeye çalismak için getirilmesiyle kontrolsüz göç yasanacagini ve bu sekilde "basarisiz eski modele" geri dönülmüs olacagini söyleyerek, daha iyi ücretli ve daha vasifli islerin uzun vadeli bir çözüm sunacagini söyledi.



Johnson: "Vergileri yeniden arttirmak istemiyorum"

Yaptigi açiklamada vergilerin yeniden arttirilmasini istemedigini söyleyen Johnson, "Gereksiz vergi artislarina benden daha sert karsi çikacak biri daha olmadigini söyleyebilirim ancak bu ülkenin daha önce görmedigi bir ölçekte bir salginla ugrasmak zorunda kaldik. Vergileri artirmak elbette istemiyoruz ama kamu maliyesine de sorumsuz davranmayiz" diye konustu.

Hükümet geçtigimiz ay, saglik ve sosyal bakim için Ulusal Sigorta vergisini yüzde 1.25 arttirdigini duyurmustu.

Johnson: "Bu yil Noel daha iyi olacak"

Tedarik sorunlarinin Noel’i etkileyip etkilemeyecegine yönelik kesin bir açiklamada bulunmayan Johnson, bu yilki bayram sezonunun geçen yila göre "önemli ölçüde daha iyi" olacagina inandigini söyledi.

Ingiltere’nin lojistik ve tedarik zincirlerinde dünyaya öncülük ettigini söyleyen Johnson, "Yardimci olabilecegimiz sorunlar oldugunda, elimizden gelen her seyi yapacagiz." açiklamasinda bulundu.

Hükümet karsiti gösteriler düzenleniyor

Bugün baslayan ve 4 gün sürecek olan Muhafazakar Parti konferansi için Manchester’a gelen Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Manchester’da Brexit karsitlari tarafindan protesto edildi. Dünden bu yana sehrin çesitli yerlerinde toplanan kalabalik guruplar, Johnson yönetimini ve Bexit’i elestirdi.

Göstericiler, Johnson’i ve Muhafazakar partiyi suçlayan pankartlar ve AB bayraklari ile hükümeti protesto etti.

Öte yandan, polis ekipleri, 4 gün boyunca düzenlenmesi planlanan protestolara karsi güvenlik önlemleri aldi.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA