Filistin'den Yahudi Yerlesim Örgütlerini Terör Listesine Alma Çagrisi

Filistin, Yahudi yerlesim örgütleri unsurlarinin tüm dünya ülkelerindeki terör listelerine dahil edilmesini talebinde bulundu.

Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Bakanligin Uluslararasi Ceza Mahkemesi'ne sunmak ve sorusturmalari hizlandirmak için Yahudi yerlesimcilerin, Filistinlilere yönelik saldirilarini ayrintili sekilde takip ettigi belirtildi.

"Yerlesimci milislerin ve çetelerin terörü, Israil isgal güçlerinin korumasi altinda Bati Seria'nin her yerine ulasiyor." ifadeleri kullanilan açiklamada, tüm ülkelere "Filistin vatandaslarina yönelik saldirilar düzenleyen yerlesimci örgütlerini ve silahli terör unsurlarini terör listesine almalari; yargilamalari ve topraklarina girmelerine izin vermemeleri" çagrisinda bulunuldu.

Açiklamada, Israil ordusunun, Filistinlilere, köylerine, evlerine ve arazilerine yönelik saldirilarin çoguna katildigini; yerlesimcilere plan, kaçis yollari konusunda yardim ettigi kaydedildi.

Bakanlik açiklamasinda ayrica, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Filistin sorununa iliskin BM kararlarinin ve yerlesimlerin yasa disi oldugunu belirten 2334 sayili kararin uygulanmasi için gerekli adimlari atma çagrisinda bulunuldu.

Yahudi yerlesimciler, 28 Eylül'de El Halil kentine bagli Mesafer Yatta kirsalinda Filistinlilere saldirmis, biri 3 yasinda çocuk olmak üzere 12 kisi yaralanmisti.

Bölgedeki bazi çiftçilerin keçilerini dahi biçaklayan saldirganlar, Filistinlilere ait evleri ve araçlari da taslamisti.

Isgal altindaki Bati Seria, büyük çogunlugu silahli olan Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik giderek artan saldirilarina tanik oluyor.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden yaklasik 500 bin Yahudi yerlesimci, isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA