Eski Ingiltere Basbakani Brown'dan 'Yakit Sikintisi Riski' Açiklamasi Açiklamasi

'Enerji fiyatlarindaki artis sonrasi bu kis yaklasik 1 milyon hanenin daha eklenmesiyle toplam 3,5 milyon hane yakit sikintisi riskiyle karsilasabilir'.

Eski Ingiltere Basbakani Gordon Brown, ülkede bu yil 3,5 milyon hanenin yakit sikintisiyla karsi karsiya kalabilecegi uyarisinda bulundu.

The Guardian gazetesinde yayimlanan habere göre, Brown, enerji fiyatlarindaki artis sonrasi bu kis yaklasik 1 milyon hanenin daha eklenmesiyle toplam 3,5 milyon hanenin yakit sikintisi riskiyle karsilasabilecegini kaydetti.

Brown, yoksul hanelerin enerji fiyatlarindaki artisin ve sosyal yardim kesintilerinin "çifte darbesinden" etkilendigini belirterek, Ingiliz hükümetinin yakin zamanda açikladigi 500 milyon sterlinlik "zorluk fonu"nu ise "alayci bir bakanlik hilesi" olarak niteledi.

1997-2007 arasinda Maliye Bakanligi da yapan Brown, Muhafazakar Partili Maliye Bakani Rishi Sunak'i bu hafta yürürlüge girmesi beklenen 20 sterlinlik evrensel kredi kesintisinden vazgeçmeye çagirdi.

York Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Bradshaw ve Dr. Antonia Keung'un arastirmasina da atifta bulunan Brown, Ingiltere'de yüz binlerce ailenin gelecek aylarda elektrik faturalarini ödeyemeyecegini, ya da ancak gidasindan keserek zorlukla ödeyebilecegini ifade etti.

"Yakit fakiri kimler?" baslikli arastirmaya göre, Ingiltere'de halihazirda yaklasik 2,5 milyon hanenin yakit sikintisi çektigi belirtilerek, bu grubun net gelirinin yüzde 10'undan fazlasini enerji faturalarina harcadigi bildirildi.

Gelecek yil dogal gaz ve elektrik faturalarinda kaydedilecek yüzde 15'lik kümülatif artisin, ülkede yakit sikintisi çekmesi beklenen hane sayisini yaklasik 3,5 milyona yükseltebilecegine isaret edildi.

Brown, "Bu veriler, fakir ailelerin onlarca yilin en agir kisiyla karsilasacagini gösteriyor. (Insanlardan) 6 milyar sterlin alip, yeni finansmanla 500 milyon sterlini geri veriliyor. (Ingiliz hükümeti) Haftalik 20 sterlin (sosyal destek) kesinti karsiliginda, artan yakit faturalari tarafindan aninda silinecegini bilinmesine ragmen haftalik 1,66 sterlin destek teklif ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Ingiltere'de dar gelirlilere sunulan "evrensel kredi" adli sosyal destegin, haftalik 20 sterlin seviyesinde kesilerek salgin öncesindeki seviyesine çekilmesinin ise "ahlak disi" oldugunu vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Verilerin ne kadar kötü oldugunu görmek beni sasirtti. Bu kaç kisinin sinirda yasadigini gösteriyor. 2021, Ingiltere'de fakir olmak için en kötü zaman. Gida fiyatlari yükseliyor, akaryakit fiyatlari yükseliyor ve faydalar kesiliyor."
Kaynak: AA