Cezayir, Fransa Cumhurbaskani Macron'un Ülkeye Yönelik Açiklamalarini Kinadi

Cezayir, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un ülkeye yönelik yaptigi açiklamalari kinadi ve bunu, Fransiz sömürgeciligi sirasinda öldürülen 5 milyondan fazla direnisçinin anisina "kabul edilemez bir hakaret" olarak nitelendirdi.

Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan ve devlet televizyonunda yayinlanan yazili açiklamada, "Macron'un açiklamalari, (1830-1962 yillari arasinda) Fransiz sömürgeciligine karsi yigit bir direnisle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin sehidin anisina kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verildi. Açiklamada, Macron'un ülkeye yönelik açiklamalari kinandi.

Fransa'nin isledigi sayisiz sömürge suçunun Cezayir halkina karsi yapilmis bir soykirim oldugu belirtilen açiklamada, Macron'a atfedilen açiklamalarin resmi olarak yalanlanmadigina dikkat çekildi.

Cezayir'in, iç islerine müdahale edilmesini kesinlikle reddettigi aktarilan açiklamada, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal ülkeye çagirdigi kaydedildi.

Fransa Cumhurbaskani Macron, dün yaptigi açiklamada, Cezayir'i "Fransa'ya kin beslemekle" suçlamis, "Fransiz kolonizasyonundan önce bir Cezayir ulusu var miydi?" ifadesini kullanmisti.

Cezayir, dün Paris'teki büyükelçisini "istisarelerde bulunmak üzere" geri çagirdigini açiklamisti.

Kaynak: AA