'Saadet Zinciri'yle Dolandiricilik Saniklari Hakkinda 105 Yila Kadar Hapis Istemi

Erzurum'da olusturduklari sistemle kripto para birimi üzerinden kazanç vaadiyle 16 kisiyi dolandirdiklari öne sürülen 3 sanik hakkinda 19,5 yildan 105 yila kadar hapis cezasi istemiyle hazirlanan iddianame kabul edildi Iddianamede, saniklarin aralarinda akrabalarinin da bulundugu kisileri sisteme kaydettikleri ve sonrasinda sistemin çökertildigi bahanesiyle magdur olarak suçtan kurtulmaya çalistiklari belirtildi.

MUHAMMET MUTAF - Erzurum'da bir kripto para birimi üzerinden kazanç vaadiyle 16 kisiyi kurduklari "saadet zinciri" sistemiyle 1 milyon 349 bin lira dolandirdiklari öne sürülen 3 sanik hakkinda 19,5 yildan 105 yila kadar hapis ve 105 bin güne kadar adli para cezasi istemiyle dava açildi.

Erzurum Cumhuriyet Bassavciliginca kentteki dolandiricilik iddialarina iliskin baslatilan sorusturma tamamlandi. Aralarinda amca ve kardeslerinin de bulundugu 16 kisiyi dolandirdiklari öne sürülen tutuksuz saniklar B.D, S.K. ve T.P. hakkinda hazirlanan iddianame, Erzurum 4. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Iddianamede, saniklarin, magdurlara yasal olarak tanittiklari bir kripto para birimi uygulamasina ödeme yapmalari halinde yatirilan miktarin 2 katinin kazanilacagini anlattigi, paralarin geri ödenmemesi üzerine müstekilerce suç duyurusunda bulunuldugu belirtildi.

"Ponzi Sistemi" adi verilen uygulamanin hukukta yer alan "saadet zinciri" sisteminin ilk hali ve uygulamadaki en temel biçimi olduguna isaret edilen iddianamede, sistemin, yatirimcilarina vadedilen kazancin, diger yatirimcilarindan elde edilenlerle saglama yöntemi oldugu aktarildi.

- "Sistem, ilk para alanlar sayesinde Erzurum'da tanindi"

Piramidin üst bölümündeki kisilerin para kazanmasinin, sistemin dolandiricilik yöntemi oldugu gerçegini degistirmeyecegi vurgulanan iddianamede, "Aslinda bu kisilerin edindikleri karli paralar, sistemdeki diger insanlarin dolandirilmasi sonucunda elde edilen paralardir. Açiklanan sekilde dosya kapsaminda alinan ifadelerden anlasilacagi üzere saniklarin benzer sekilde bir sistem kurduklari, sisteme katilanlara degisik oranlarda ve degisik miktarlarda kar vaadinde bulunduklari, sistemin ilk etapta katilanlar ve para alanlar sayesinde Erzurum'da tanindigi anlasilmistir." ifadeleri kullanildi.

Deliller dogrultusunda 3 sanigin da birlikte hareket ettiginin anlasildigi anlatilan iddianamede, saniklarin aralarinda akrabalarinin da bulundugu müstekilerden toplamda 1 milyon 349 bin lira aldigi kaydedildi.

Iddianamede, T.P'nin hakkindaki sikayetler sonucu savciliga basvurarak sistemi ve bilgisayarinin çökertildigi ve magdur oldugunu bildirmesi üzerine yapilan incelemelerde bilgisayara herhangi bir uzaktan erisim olmadigi ve çökertilme saptanmadigi, bu durumun suçtan kurtulmaya yönelik nitelendirilebilecegi belirtildi.

- Kripto para alim satimlarini sürdürdükleri tespit edildi

Iddianamede, S.K'nin T.P'nin hesabinin hacklendigi beyanina karsin, is ve islemlere devam edildigi ve tasinabilir bellek incelenmesinde kripto para alim satimlarinin sürdürüldügünün belirlendigi bildirildi.

Saniklarin suçlamalari kabul etmedigi aktarilan iddianamede, B.D. ve S.K. ve T.P'nin "3 ve daha fazla kisiyle dolandiricilik" suçundan 19,5 yildan 97,5 yila kadar hapis ve 7 bin 500 güne kadar adli para, T.P'nin ise ayni suçtan 21 yildan 105 yila kadar hapis ve 105 bin güne kadar adli parayla cezalandirilmasi talep ediliyor.
Kaynak: AA