Ghebreyesus DSÖ Genel Direktörü Seçimi Için 28 Ülke Tarafindan Tek Aday Gösterildi

Aralarinda Almanya ve Fransa'nin da bulundugu 28 ülke, Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) mevcut Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'u gelecek yil mayista düzenlenecek DSÖ Genel Direktörü seçiminde tek aday olarak gösterdi.

DSÖ'den yapilan yazili açiklamaya göre, Ghebreyesus gelecek yil mayista düzenlenecek 75'inci Dünya Saglik Asamblesi kapsaminda yapilacak Genel Direktör seçimine tek aday olarak girecek.

Örgütü bir 5 yil daha yönetmesi beklenen Ghebreyesus'u, DSÖ'ye üye 194 ülkenin 28'i tek aday olarak gösterdi.

Ghebreyesus'u aday gösteren ülkeler arasinda Avusturya, Bahreyn, Barbados, Botsvana, Cook Adalari, Hirvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Endonezya, Irlanda, Kazakistan, Kenya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Umman, Portekiz, Ruanda, Slovakya, Ispanya, Isveç, Tonga ve Trinidad ve Tobago yer aldi.

Listede, Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkelerin çoklugu dikkati çekti.

Ghebreyesus, gizli yapilacak oylamada yeniden seçilirse DSÖ'yü 5 yil daha yönetecek.

DSÖ Genel Direktörlügü için aday olma süreci nisanda baslamis, 23 Eylül'de sona ermisti.

Ghebreyesus, Mayis 2017'de yapilan Dünya Saglik Asamblesinin 70'inci toplantisinda yapilan seçimin son turunda, Ingiliz aday David Nabarro karsisinda 133 oy alarak DSÖ Genel Direktörü seçilmisti.

- Trump'in hedefindeydi

Eski ABD Baskani Donald Trump, DSÖ'yü yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede basarisizlikla ve Çin'e yakin durmakla suçluyordu.

Trump, "Çin merkezli" olarak suçladigi örgüte saglanan finansal destegi askiya aldiklarini ve ülkesinin DSÖ üyeliginden ayrilacagini açiklamisti.

Kaynak: AA