Eski Tunus Cumhurbaskani Merzuki, Cumhurbaskani Said'in Yargilanmasini Istedi

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki, Cumhurbaskani Kays Said ve yardimcilarinin görevlerinden azledilip, devleti yikmak, anayasa ve mesruiyete darbe yapmak suçlamasiyla yargilanmasi çagrisi yapti.

Merzuki, sosyal medya hesabindan paylastigi görüntülü açiklamada, halktan Said'in kararlarina karsi gösteriler düzenlemesini istedi.

Merzuki, açiklamasinda "Tunus'ta ekonomik durum daha kötüye gidiyor, devlet iflasta, Basbakan Körfez'e destek bulmak amaciyla gitti, tabii ki bu destek sartli olacaktir." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Said'in yapmayi düsündügü referanduma itiraz eden Merzuki, "Bu bir hukuk ve kurumlar devletinin ölüm ilanina imza atmaktir." dedi.

Merzuki, sivil barisçil direnise isaret ederek, Said ve yardimcilarinin azledilerek, devleti yikmak, anayasa ve mesruiyete karsi darbe yapmak suçlamasiyla yargilanmasi gerektigini söyledi.

Hukuk devletinin, kurumlarin ve anayasanin kurtarilmasi hedefiyle birlik olunmasi gerektigini dile getiren Merzuki, çesitli partiler ve sendikalar arasindaki siyasi anlasmazliklarin bir tarafa birakilmasinin zorunlu oldugunu vurguladi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskaninin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus cumhurbaskanina bakanlar kurulunun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, bakanlar kurulu artik Meclis'e degil cumhurbaskanina karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Tunus’ta Basbakan Necla Buden Ramazan tarafindan 11 Ekim’de olusturulan yeni hükümet, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda yapilan yemin töreninin ardindan göreve basladi.

Kaynak: AA