TBMM Genel Kurulunda Kamu Denetçiligi Kurumu 2020 Raporu Görüsüldü

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas: 'Kamu Basdenetçisi ve kamu denetçilerini kimliklerinden dolayi töhmet altinda birakarak, yaptiklari isi siyasi bir davranis gibi göstermek dogru degil' CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi: 'Siyasetin göbeginden, AK Parti'den gelmis insanlar, bagimsiz ve tarafsiz, devletin sayili kurumlarindan birinin basinda duruyorlar' MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak: 'KDK, gelen sikayetlerin mümkün oldugunca hizli ve etkin sekilde sonuçlandirilmasini saglayarak adalete hizli erisim sagladi' IYI Parti İçel Milletvekili Behiç Çelik: 'KDK'nin, her türlü etkiden uzak faaliyette bulunmasindan yanayiz'.

TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yili Kamu Denetçiligi Kurumu (KDK) Raporu Hakkinda Dilekçe Komisyonu ile Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu görüsüldü.

IYI Parti İçel Milletvekili Behiç Çelik, KDK'nin, kamu kurum ve kuruluslariyla sorun yasayan vatandaslarin sikintilarini çözmek için önemli bir konuma sahip olsa da zaman zaman bagimsiz karar almakta zorlandigi savundu.

KDK'nin tavsiye kararlarinin, idarelerce 2020 yili itibariyla yüzde 76,5 düzeyinde olumlu bulunarak gereginin yerine getirilmesinin sevindirici oldugunu dile getiren Çelik, Kurumun genellikle iyi yönetim ilkelerine uymada idarenin gerekli bir vasitasi oldugunu belirtti.

KDK organlarinin seçiminin, kurumun bagimsiz karakteriyle mütenasip görünmedigini ifade eden Çelik, "Yeni bir adil seçim sisteminin benimsenmesi ombudsmanlik kurumuna uygun düsecektir. IYI Parti olarak KDK'nin, her türlü etkiden uzak, bütünüyle adalete, hukuka mahsus, mevzuatina ve genel ahlaka uygun faaliyette bulunmasindan yanayiz." diye konustu.

IYI Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokus da hiçbir organ, makam, merci veya kisinin, kamu denetçilerine görevleriyle ilgili emir ve talimat veremeyecegini, tavsiye ile telkinde bulunamayacagini söyledi.

Bazi kurumlarin KDK'nin kararlarini tanimadiginin görüldügünü belirten Yokus, "KDK'nin tavsiye kararlari, idarenin isterse uyacagi, isterse uymayacagi kararlar niteliginde degildir, bunlar yapilamayacak, uygulanamayacak tavsiyeler de degildir. Bu kurumlarin keyfiyetini kabul etmemiz mümkün degil." dedi.

- "Koronavirüs sürecinde KDK'ye basvurularda ciddi artis yasandi"

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, koronavirüs salgininin ortaya çikmasiyla KDK'ye basvurularda ciddi bir artisin meydana geldigini dile getirdi.

KDK'ye gelen sikayet basvurusunun 20 bin 968 iken bu rakamin 2020'de 90 bin 209 oldugunu animsatan Taytak, sikayet basvurusunda geçen yila göre yüzde 330,22'lik artis yasandigini belirtti.

"KDK, gelen sikayetlerin mümkün oldugunca hizli ve etkin sekilde sonuçlandirilmasini saglayarak adalete hizli erisim sagladi" diyen Taytak, mahkemelerin is yükünün azaltildigini, karar ve faaliyetler sonucunda ise yüz binlerce davanin açilmasinin önüne geçildigini kaydetti.

- "Bunlar denizde bir damla"

HDP İçel Milletvekili Fatma Kurtulan, KDK'nin, tek bir yurttasin bile bir sorununu çözebiliyorsa bunun anlamli oldugunu dile getirerek, "Çoklu demokrasinin felç oldugu, adaletin artik neredeyse hiçbir yerde kirintisinin bile kalmadigi bir ortamda ne yazik ki bunlar denizde yalnizca bir damla." ifadesini kullandi.

HDP Sirnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, KDK'nin katilimci, seffaf, tarafsiz ve düzenleyici bir tutum almasinin bütün yurttaslar ile kurumlar için önemli oldugunu vurguladi. Kaçmaz, "KDK'nin, Anayasa'nin esnetilebilir, delinebilir bir forma kavusturuldugu bu dönemde üzerine düseni yapmasinin toplumsal açidan büyük degisimler saglayacagi, daha demokratik ve esit bir toplum tahayyülüne ulasmanin mümkün olabilecegi umudunu diri tutmak isteriz." dedi.

- "Bütün kurumlar gibi KDK'nin gücü de zayiflatildi"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, bütün kurumlar gibi KDK'nin gücünün zayiflatildigini öne sürdü. KDK'nin, tam bagimsiz olmasi gerektigine deginen Hakverdi, gelinen noktada ne kadar hakli olduklarinin anlasildigini söyledi.

KDK'nin, devlet sirlarini dahi isteyebildigini, verilmemesi durumunda yerinde inceleme yapabildigini belirten Hakverdi, sunlari kaydetti:

"Basdenetçi Seref Malkoç ve denetçileri bizzat siyasetin göbeginden, yalnizca AK Parti'den çikmislar. Sahislara hiçbir sözüm yoktur. Siyasetin bu kadar göbeginden gelmis insanlar, bagimsiz ve tarafsiz, devletin, Anayasa'nin böyle sayili kurumlarindan birinin basinda duruyorlar. Arkadaslar 'akbudsman' diyor. Iyi insan olabilirler ama su konumda adaletli olmak bambaska bir sey. Elestirilerimizin amaci, kisileri hedef almak degil ama biz kurumun daha güçlü, bagimsiz ve etkin olmasi için basindan beri hakli serhlerimizi düsmüsüz. Halen bu serhlerimizin arkasindayiz ve KDK'yi destekliyoruz."

- "Yaptiklari isi siyasi bir davranis gibi göstermek dogru degil"

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, 2020'de KDK'ye gelen sikayet basvurularinin neredeyse tamaminin sonuçlandirildigini belirtti.

Asil irdelenmesi gerekenin, KDK'nin hangi usul ve esaslar çerçevesinde karar verdigi oldugunu vurgulayan Elitas, sunlari söyledi:

"KDK, aldigi kararlarda hakkaniyetli davranmis mi, kisi haklarini gözetmis mi, kamu vicdanini yaralamis mi? Bunu degerlendirmemiz gerekiyor. Ama Sayin Baskan Seref Malkoç'un, Cumhurbaskani Basdanismani olmasi veya bir siyasi partide milletvekilligi yapmasi, Fatma Benli'nin, AK Parti Grubu'nda daha önceki dönemde milletvekili olarak görev yapmasi... O arkadasimizin aldigi kararlari incelemek gerekir. Onlari seçen kim? TBMM müsterek komisyonu ve TBMM Genel Kurulu. Burada 'O milletvekillerini niye seçtiniz, bunlari niye seçmediniz? Daha az AK Parti'li yok muydu?' diye ifade etmek, sistemin ve kanunun ruhuna, anlayisina, içerigine aykiri bir davranistir. Bu arkadaslarimizi kimliklerinden dolayi töhmet altinda birakarak, yaptiklari isi siyasi bir davranis gibi göstermek dogru degil."

KDK 2020 Raporu'nun görüsülmesinden sonra Meclis Baskanvekili Celal Adan, alinan karar geregi 2 Kasim Sali günü saat 15.00'te toplanmak üzere birlesimi kapatti.

Kaynak: AA