Sudan Basbakani Hamduk Ile Görüsen Blinken, Sivil Yönetime Geçis Çagrisini Yineledi

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk ile görüsen ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ülkedeki darbe girisimini kinadi ve bir an önce sivil yönetime geçilmesi yönündeki çagrisini yineledi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Hamduk arasindaki telefon görüsmesine iliskin yazili açiklama yapti.

Açiklamaya göre Blinken, Hamduk'un serbest birakilmasini memnuniyetle karsiladigini ancak askerlerce gözaltina alinan diger sivillerin de derhal serbest birakilmasi gerektigini belirtti.

Sudan'daki darbe girisiminden derin endise duydugunu vurgulayan Blinken, ABD'nin sivillerin öncülügündeki bir geçis hükümetine olan destegini bir kez daha yineledi.

Sudan'da geçis yönetiminin askeri kanadi tarafindan alikonulan Basbakan Abdullah Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

- OHAL ilan edildi

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmisti.

Askeri müdahalenin ardindan hükümetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapmisti.

Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye baslamisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA