Kazakistan'da 6. Türk Filmleri Haftasi Basladi

Kazakistan'in kültür baskenti Almati'da, 6. Türk Filmleri Haftasi sinemaseverlerin yogun ilgisiyle basladi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilari ve Türkiye'nin Almati Baskonsoloslugunun destegiyle Yerli Düsünce Dernegi tarafindan altincisi düzenlenen Türk Filmleri Haftasi'nin açilis galasi, Almati'daki Arman Sinema Salonu'nda yapildi.

Etkinligin genel koordinatörü Öner Kiliç'in konusmasiyla baslayan açilisa, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürü Erkin Yilmaz, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündogdu, Türkiye'nin Almati Baskonsolosu Ali Riza Akinci, Kazakistan Disisleri Bakanligi Almati Temsilcisi Askar Sokibayev, El Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, yönetmen Akan Satayev'in yani sira çok sayida davetli ve sinemaseverler katildi.

AK Parti Ordu Milletvekili Gündogdu, burada yaptigi konusmada, Kazakistan'da Türk Filmleri Haftasi etkinligine ilginin her yil arttigina isaret ederek, "Bugün buradaki kalabaliga hepimiz sahit olduk. Her iki salon 250 kisilik. Ama ona ragmen salonda yer kalmadi. Bu ilgiden son derece memnunuz." dedi.

Sinemanin iki ülke arasinda gönül köprüsü olusturdugunu kaydeden Gündogdu, "Bu köprüyü daha da iyi bir noktaya tasiyabilmek için ugrasiyoruz. Bu amaçla Türk Dünyasi Sinema Fonunu olusturmamiz lazim." ifadelerini kullandi.

Söz konusu etkinligin artik Korkut Ata Film Festivali olarak anildigini anlatan Gündogdu, "Korkut Ata Film Festivali'ni bu sene biz organize ediyoruz. Bir sonraki sene sira diger kardes ülkelere geçecek. Bu bölgenin film ve dizi sektöründe sürükleyen bir organizasyonu olacak. Bu etkinlikler sayesinde birlik ve beraberligimizin çok önemli bir noktaya geldigini, kardesligimizin daha üst seviyeye geldigini görüyoruz. Bunu artirarak devam ettirecegiz." diye konustu.

Kazakistan Disisleri Bakanligi Almati Temsilcisi Askar Sokibayev de iki kardes ülke arasinda iliskilerin sadece siyasi ve ekonomik is birligiyle sinirli kalmadigini, kültür alaninda da hizla gelistigini vurguladi.

Türk film ve dizilerinin ülkesinde çok sevildigini kaydeden Sokibayev, son dönemde iki ülke arasinda sinema sektöründe önemli is birligi projelerine imza atildigini ve bundan memnuniyet duyduklarini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Almati Baskonsolosu Ali Riza Akinci da geçen yil salgin dolayisiyla Türk Filmleri Haftasi'ni düzenleyemediklerini animsatarak, "Bu yil yeniden bir aradayiz. Ümit ediyorum ki sadece sinema alaninda degil baska konularda da tarihimizin derinliklerine aydinlik gelecegimize dogru is birligimiz ayni azimle ve kararlilikla devam eder." dedi.

Kaynak: AA