Japon Prenses Mako Ile Esi Komuro Evliliklerine Iliskin Sorulari Yanitladi

Prenses Mako: 'Benim için Komuro yeri doldurulamaz biri' Komuro Kei: 'Mako'yu seviyorum. Hayati sevdigim kisiyle geçirmek istiyorum'

Japonya'da Prenses Mako, Komuro Kei ile evliligine iliskin, "Evlilik, kalplerimiz sevgi beslerken hayatimizin gerekli bir tercihi." dedi.

Komuro çifti, bir otelde düzenledikleri basin toplantisinda, sorulara cevap vererek duygularini kamuoyuyla paylasti.

Imparatorluk mensubu olarak 30 yildir görevini "titizlikle yerine getirdigini" kaydeden Mako, bu süre zarfinda "birçok insanin yardimi, korumasi ve destegini hissettigini" bildirdi.

Esi Komuro ve ailesinin kamuoyuna yansiyan "mali problemine" yönelik Mako, "Gerçek disi bilgilere aldirmaksizin benim için sessizce endiselenenlere minnettarim. En büyük endisem, iftiralarin sürdürülmesi." dedi.

"Benim için Komuro yeri doldurulamaz biri" diyen Mako, "Evlilik, kalplerimiz sevgi beslerken, hayatimizin gerekli bir tercihi." ifadesini kullandi.

Mako, esinin is hayatini sürdürdügü ABD'deki yasamlarina yönelik soruya, "Arzum, yeni ortamimda huzurlu bir hayat sürdürmek." yanitini verdi.

Komuro da "Mako'yu seviyorum. Hayati sevdigim kisiyle geçirmek istiyorum. Mako ile bu hayatta yürümek arzusundayim." diye konustu.

- Ebeveyn mesaji

Evliliginin akabinde Mako'nun ebeveynleri Veliaht Prens Fumihito ile Veliaht Prenses Kiko, yaptiklari açiklamada, kizlarinin evliligini "Impataroluk ailesinde esi görülmemis" seklinde nitelendirdi.

Ülkede geçerli kanunlar geregi, halk tabakasindan biriyle evlenen imparatorluk ailesi üyesi kadin, kraliyet statüsünü kaybediyor.

Imparatorluk Isleri Ajansi (Kunaiçoo), hafta içinde Mako'nun yasal kraliyet statüsünün resmen kaldirilacagini bildirdi.

Kunaiçoo'ya göre Mako, ailenin kadin üyelerine kraliyet hanesinden ayrilirken verilen 150 milyon yenlik (1,3 milyon dolar) ödemeyi de almayacak.

- Basin toplantisinin masraflarini kendileri karsiladi

Toplantinin ardindan çift, ABD'ye gidene kadar Tokyo'da kalacaklari daireye yerlesti.

Japon Imparatorluk ailesi üyelerinin pasaportlari bulunmuyor.

Çiftin aile sicil kaydinin ardindan Prenses Mako pasaport basvurusunda bulunacak. Çiftin ABD'ye en erken kasimin ilk yarisinda gidebilecegi belirtildi.

Kyodo ajansi, "vergi mükelleflerinin paralarinin israf edildigine" yönelik iddialar karsisinda çiftin basin toplantisinin masraflarini kendilerinin karsiladigini aktardi.

- Baba Fumihito onaylamisti

Mako ile Komuro, 2012'de Tokyo'daki International Christian Üniversitesinde tanismis, Eylül 2017'de nisanlanmak istediklerini duyurmuslardi.

Subat 2018’de kamuoyuna, Komuro'nun annesi ile annesinin eski nisanlisinin mali konulara iliskin yasadigi anlasmazlik yansimisti.

Komuro, Ocak 2019’da yaptigi açiklamada, ailesinin, annesinin eski nisanlisindan finansal yardim aldigini kabul etmisti.

Bu paranin, Komuro'nun egitim masraflari dahil 4 milyon yen (35 bin dolar) oldugu kaydedilmisti.

Komuro hakkinda çikan olumsuz haberlere ragmen Prenses Mako, Kasim 2020’de, erkek arkadasiyla evlenmek istedigini açiklamisti.

Japon Imparatoru Naruhito, subat ayinda düzenledigi basin toplantisinda, yegeni Mako'nun evliligine iliskin, "birçok kisinin ikna oldugu bir ortami ümit ettigini" belirtmisti.???????

Naruhito’nun erkek kardesi ve Prenses Mako’nun babasi Veliaht Prens Fumihito, Kasim 2020’de, çiftin evlenme istegini onayladigini açiklamisti.

Kaynak: AA