Italyan Senatosu Escinsel Haklarina Yönelik Yasa Tasarisinin Görüsmelerini Durdurdu

Italyan parlamentosunun üst kanadi Senato, escinsel haklarina yönelik yasa tasarisinin görüsmelerini durdurdu.

Italya'da bir kisinin cinsiyeti ve cinsel yönelimine iliskin ayrimcilik ve siddeti önleme amaci tasidigi belirtilen ve buna yönelik suçlarin cezalarini agirlastirmayi öngören ve kamuoyunda "DDL Zan" olarak bilinen yasa tasarisi, bugün Senato Genel Kurulunda görüsüldü.

Asiri sagci Lig Partisi ve Italya’nin Kardesleri (FdI) Partisinin, söz konusu yasa tasarisina iliskin görüsmelerin durdurulmasi ve yasalasmamasina yönelik önergesi, Senato Genel Kurulunda oylandi. Önerge, 131'e karsi 154 oyla kabul edildi. Tasarinin Senato'daki görüsmelerinin durdurulmasi karari, sag partilerin senatörleri tarafindan genel kurulda coskuyla kutlandi.

Merkez soldaki Demokratik Parti (PD) ve sistem karsiti 5 Yildiz Hareketinin (M5S) parlamenterleri ise oylama sonucuna tepki gösterdi.

PD ve M5S'nin destek verdigi "DDL Zan" tasarisi, Kasim 2020’de parlamentonun alt kanadi Temsilciler Meclisi tarafindan kabul edilerek Senato’ya gönderilmisti.

Senato'daki mevcut sandalye dagilimi sebebiyle onay almasinin zor oldugu uzun süredir ifade edilen yasa tasarisinin destek görmesi için hafta basinda yapilan anlasma girisimleri de sonuçsuz kalmisti.

- Vatikan yasa tasarisina dair endiselerini belirtmisti

Senato'daki görüsmeler sirasinda söz konusu yasa tasarisi, Vatikan ile Italya arasinda diplomatik krize yol açmisti.

Corriere della Sera gazetesi, haziran ayinda yaptigi haberinde, Vatikan Devletlerarasi Iliskiler Sekreterliginin (Disisleri Bakanligi) gönderdigi diplomatik notada, Italyan parlamentosunda tartisilan yasa tasarisinin 1929 tarihli Italya-Vatikan iliskilerini düzenleyen Lateran Anlasmasi'nin garanti ettigi dini özgürlükleri etkileyebilecegi gerekçesiyle bazi endiseler belirtilmisti.

Kendi ismiyle anilan yasa tasarisini hazirlayan PD milletvekili Alessandro Zan ise o dönem, yasa tasarisinin herhangi bir sekilde dini özgürlükleri kisitlamadigini savunmustu.

Italyan basininda, Vatikan'in bu notasinin, "esi benzeri görülmemis" bir hadise oldugu yorumlari yapilmisti.

Kaynak: AA