Israil'den, Bati Seria'da Yahudi Yerlesimciler Için Bin 804 Konut Insasina Nihai Onay

Israil hükümeti, ABD’nin tepkilerine ragmen isgal altindaki Bati Seria’da Yahudi yerlesimciler için yaklasik 3 bin konut insa etme planinda geri adim atmayarak, bin 804 konut için nihai onay verildigini ve bin 326 konutun daha planlama sürecinin bir sonraki asamasina geçtigini duyurdu.

Israil hükümeti, isgal altindaki Bati Seria’da Yahudi yerlesimciler için 2 ay önce yaklasik 3 bin konut insasi projesini sunmus, fakat proje Mülki Idare tarafindan durdurulmustu. Filistinlilerin ve ABD Baskani Joe Biden yönetiminin tepkisini çeken projeye iliskin dün ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, yeni yerlesim yerleri insa etme planlarindan "derin endise" duydugunu açiklamisti. Son açiklamalarin ardindan bugün Israil hükümetinden, konut projesine nihai onay geldi. Israil Savunma Bakanligi Yüksek Planlama Konseyi tarafindan yapilan açiklamada, Bati Seria’da Yahudi yerlesimciler için bin 804 konut insasina nihai onay verildigi ve bin 326 konutun daha planlama sürecinin bir sonraki asamasina geçtigi kaydedildi.

Karar, gerginligin artmasina neden olabilir

Yeni konut insaatin onaylanmasinin ardindan Israil basininda yer alan haberlerde, kararin ABD ve Avrupa ile gerginligin artmasina neden olacagi, Filistinlilerin duruma tepki gösterecegi ve Israil’in, milliyetçiler ve merkezciler ile yerlesimlere karsi çikan partilerinden olusan kirilgan hükümet koalisyonunu test edecegi belirtildi. Israil Isçi Partisi tarafindan sosyal medya üzerinden yapilan açiklamada, Israil hükümetinin konut karari "sorumsuzca" olarak nitelendirilerek, "Sorumsuzca, koordinasyon olmadan ve hazirliksiz olarak uluslararasi sonuçlari olan politika açiklamalari yapanlar ve Yahudiye ile Samarya bölgesinde yaklasik 3 bin konut insaatina onay verenler, bunu nasil ifade edebiliriz ki? Onlar Israil’in eski Basbakani Izak Rabin degil" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price dün düzenledigi basin toplantisinda, Israil’in Bati Seria’da da dahil olmak üzere yeni yerlesim yerleri insa etme planlarindan "derin endise" duydugunu belirtmisti. Price, "Gerginligi düsürme ve sükuneti saglama çabalariyla tamamen tutarsiz olan ve iki devletli çözüm umutlarini zedeleyen yerlesim yerlerinin genisletilmesine siddetle karsi çikiyoruz" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA