Filistin, Israil'in Bati Seria'da 3 Binden Fazla Yasa Disi Konut Insasini Onaylamasini Kinadi

Filistin, Israil yönetiminin, isgal altindaki Bati Seria'da yer alan yasa disi Yahudi yerlesim birimlerine 3 bin 144 yeni konut insa edilmesini onaylamasini kinadi.

Filistin Devlet Baskanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, Israil'in kararinin tüm uluslararasi mesruiyet kararlarina aykiri oldugu ve iki devletli çözüm seçeneginden geriye kalanlari yok edecek tek tarafli bir uygulama oldugu vurgulandi.

Israil'in kararinin, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlarina aykiri oldugu ve ABD yönetiminin çabalarini küçümseme mesaji tasidigi aktarilan açiklamada, Israil'in bu uygulamalarina, Filistin yönetiminin kararlarina, uluslararasi hukuka ve uluslararasi mesruiyet kararlarina uygun Filistin uygulamalariyla karsilik verilecegine isaret edildi.

ABD yönetiminden Yahudi yerlesim birimleri ve tek tarafli uygulamalara yönelik taahhütlerini yerine getirmesi istenilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Israil'in bu uygulamalari, Filistin topraklarini çalmaya çalisan bu Israil karar ve uygulamalarina karsi uluslararasi toplumun tamami tarafindan kararli bir durus sergilemeyi gerektiriyor ve olaylari herkese olumsuz yansiyacak bir istikrarsizlik ve gerilime dogru itiyor."

Israil yönetimi, bugün isgal altindaki Bati Seria'da yer alan yasa disi Yahudi yerlesim birimlerine 3 bin 144 yeni konut insa edilmesini onaylamisti.

Bu kararla Israil, Joe Biden'in ABD Baskani olmasinin ardindan ilk kez yasa disi konut insasina onay vermis oldu.

Isgal altindaki Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Buralarda 450 bine yakin Yahudi yerlesimci ikamet ediyor.

Kaynak: AA