Cezayir'den Fransiz Haber Ajansina 'Düsmanca Tutumunu Durdurma' Çagrisi

Enformasyon Bakanligi: 'Fransiz haber ajansinin Cezayir'e karsi nefret dolu düsmanca kampanyasini derhal durdurmasini talep ediyoruz. Aksi takdirde, akreditasyon verilmemesi ve Cezayir'de herhangi bir sekilde, herhangi bir sifatla çalismalarinin engellenmesi yönündeki yasa uygulamaya konulacaktir'

Cezayir, Fransiz haber ajansinin (Agence France-Press) ülkeye karsi "nefret dolu düsmanca kampanyasini" derhal durdurmasi çagrisinda bulunarak, aksi takdirde Cezayir'deki çalismalarina izin vermeyecekleri tehdidinde bulundu.

Enformasyon Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, "Fransiz haber ajansinin Cezayir'e karsi düsmanca tutumunu sürdürdügü, güvenilirlik ve nesnellikten uzak oldugu" belirtildi.

Fransiz ajansinin, Cezayir'den Ispanya'ya yapilan bir düzensiz göç haberine deginilen açiklamada, haberin, "Göçmenler, ülkelerinde kalmaktansa Cezayir'den Ispanya'ya yaptiklari yolculukta bogularak ölmeyi tercih ediyor." basligiyla verildigine dikkat çekildi.

Haber ajansinin, "Cezayir'e kin besleyen resmi daireler ve bilgi lobilerinin sözcüsü" haline geldigi ifade edilen açiklamada, "Ajansin, yikici amaçlarla yayinladigi, yalan bilgiler içeren makaleler ve yanlis bilgiler ile Cezayir'in imajini bozmaya yönelik çabasi, habercilik disi yönelimleri oldugunu gösteren en iyi kanittir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada ayrica sunlar kaydedildi:

"Fransiz haber ajansinin Cezayir'e karsi nefret dolu düsmanca kampanyasini derhal durdurmasini talep ediyoruz. Aksi takdirde, akreditasyon verilmemesi ve Cezayir'de herhangi bir sekilde, herhangi bir sifatla çalismalarinin engellenmesi yönündeki yasa uygulamaya konulacaktir."

- Cezayir-Fransa hattinda artan gerilim

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 2 Ekim'de Le Monde gazetesinde yayimlanan "Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine insa ettigi" yönündeki sözlerine karsilik Cezayir yönetimi 3 Ekim'de hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapattigini duyurmustu.

Macron'un açiklamalari üzerine Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, "Macron'un yorumlari, (1830-1962 yillarinda) Fransiz sömürgeciligine karsi yigit bir direnisle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin sehidin anisina kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmisti.

Cezayir'in, iç islerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildigi vurgulanan açiklamada, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal ülkeye çagirdigi kaydedilmisti.
Kaynak: AA