Brezilya'da Devlet Baskani Bolsonaro'nun 9 Suçla Itham Edildigi Rapor Parlamentoda Onaylandi

Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro'nun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede ihmalkar davranip davranmadigini arastirmak için kurulan Parlamento Arastirma Komisyonu (CPI), Bolsonaro'nun 9 suçla itham edildigi nihai raporu onayladi.

Senato'da yapilan oylamada, CPI üyeleri 4 ret oyuna karsi 7 kabul oyuyla, Bolsonaro'nun, insanliga karsi islenen suçlar, salgin ve saglik önlemlerinin ihmali gibi 9 suçtan itham edildigi rapora onay verdi.

Bolsonaro hakkinda adli islemlerin baslamasi talebiyle rapor, Cumhuriyet Bassavcisi Augusto Aras'a ve Yüksek Mahkeme Yargici Alexandre de Moraes'e sunulacak.

Kongre üyelerinin insanliga karsi islenmis suçlarla itham ettigi ilk Brezilya Devlet Baskani olan Bolsonaro hakkinda Lahey'deki Uluslararasi Adalet Divani'na (UAD) da sikayette bulunulacak.

Raporda, Bolsonaro'nun yani sira aralarinda Bolsonaro'nun ogullarinin, eyalet valilerinin ve eski Saglik Bakani'nin da bulundugu 80 kisi suçlaniyor.

Bolsonaro'nun halki defalarca sosyal mesafe kuralina uymamaya tesvik ettigi, maske kullanimina karsi çiktigi ve kalabaliklarin olusmasina neden oldugu kaydedilen raporda, bunun, "dogal bulasmanin sürü bagisikligina neden olacagi düsüncesinin" ve "sadece ekonomik faaliyetlerin hizli bir sekilde yeniden baslatilmasini amaçlayan siyasi bir kararin" sonucu oldugu ifade edildi.

Raporda ayrica, Bolsonaro'nun, yanlis bilgi yaymak için kullanmakla itham edildigi sosyal medya hesaplarinin süresiz olarak askiya alinmasi da talep edildi.

Geçen hafta sosyal medya hesabindan yaptigi canli yayinda Kovid-19 asisina iliskin açiklamalari nedeniyle Facebook ve Instagram, Bolsonaro'nun videolarini kaldirmis, YouTube ise Devlet Baskani'nin hesabini 1 hafta askiya almisti.

Rapora göre Bolsonaro, insanliga karsi islenen suçlar, saglik önlemlerinin ihlali, sarlatanlik, suça tesvik, belgelerde tahrifat, kamu fonlarinin usulsüz kullanimi, suistimal, ölümle sonuçlanan salgin hastaliklar ve görevin onuruna saldiri suçlariyla itham ediliyor.

Kaynak: AA