Arap Koalisyon Güçleri Ülkeleri, Lübnanli Bakan'in Açiklamalarina Tepki Olarak Protesto Notasi Verdi

Arap koalisyon güçleri ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Riyad yönetiminin öncülügündeki Arap koalisyon güçlerinin Yemen'deki operasyonlarina karsi yaptigi açiklamalar üzerine, tepkilerini topraklarindaki Lübnanli diplomatik temsilcilere protesto notasi vererek gösterdi.

Suudi Disisleri Bakanligi'ndan yapilan açiklamada, iki ülke arasindaki iliskileri etkileyecek saldirgan açiklamalar sonrasinda, Lübnanli Büyükelçi Fevzi Kabbara'nin bakanliga çagirilarak kendisine resmi protesto notasi verildigi belirtildi.

Açiklamada, bölgenin güvenligini ve istikrarini tehdit eden terörist Husilerle mücadele eden Suudi Arabistan'a karsi yapilan açiklamalarin üzücü oldugu kaydedildi.

Kuveyt Disisleri Bakanligi'ndan yapilan açiklamada, Lübnan Maslahatgüzari Hadi Hasim'in, bakanliga çagirildigi bildirildi.

Açiklamada, Lübnanli diplomata Kardahi'nin açiklamasini reddeden resmi protesto notasinin iletildigi belirtilerek, Kardahi'nin açiklamalari "hatali suçlamalar" ve "Lübnan hükümetinin resmi siyasi konumundan çikis" olarak degerlendirildi.

BAE Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada ise, Lübnan Büyükelçisi Fuad Deden'in bakanliga çagirildigi belirtilerek, kendisine Kardahi'nin açiklamalarinin "diplomatik geleneklerle çelisen söylemler" olarak degerlendirildigi aktarildi.

Açiklamada ayrica, Lübnanli büyükelçinin protesto notasi ve resmi kinama konusunda bilgilendirildigi ifade edildi.

Ayni sekilde Bahreyn Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada da, Büyükelçi Milad Hanna Nemmur'un bakanliga çagirildigi aktarildi.

Açiklamada, Kardahi'nin açiklamalari "hatali iddialar" olarak degerlendirilerek, açiklamalarin kinandigi ve protesto notasi verildigine isaret edildi.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin "Yemen'deki Husilerin nefsi müdafaa için savastigi ve Suudi Arabistan'in bu ülkeye yönelik saldirilarinin durmasi gerektigi" yönündeki açiklamalari tartismaya neden olmustu.

Kardahi, katildigi bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin bir soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullandigi bir degerlendirmede bulunmustu.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Lübnan Basbakani Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlayarak, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigini, bunun hiçbir sekilde su anki konumunu yansitmadigi belirtmisti.

Lübnan Disisleri Bakanligi da yaptigi açiklamada, Kardahi'nin açiklamasinin "Lübnan hükümetinin siyasi tutumunu yansitmadigini" söylemisti.

Lübnan'da Cumhurbaskani Misel Avn'in Özgür Yurtsever Hareketi tarafindan birkaç kez milletvekili adayi gösterilen Kardahi, 10 Eylül 2021'de Necib Mikati basbakanliginda kurulan kabinede Enformasyon Bakanligi görevine getirildi.

Bessar Esed rejimini destekleyen tutumlar da sergileyen Kardahi, halihazirda Hristiyan Marada Hareketine yakinligiyla biliniyor.

Kaynak: AA