Hindistan'dan Çin'in Hirslarinin Bölge Istikrarini Tehlikeye Attigi Mesaji

Hindistan Genelkurmay Baskani Bipin Rawat: 'Çin'in küresel güç olma hirsi, Güney Asya'nin istikrarini tehlikeye atiyor' 'Afganistan'daki durum, Cammu Kesmir için potansiyel tehdit olabilir'.

Hindistan Genelkurmay Baskani Bipin Rawat, Çin'in küresel güç olma hirsinin, Güney Asya'nin istikrarini tehlikeye attigini söyledi.

Ülke basinindaki haberlere göre, Genelkurmay Baskani Rawat, Guwahati kentinde düzenlenen bir etkinlikte yaptigi konusmada, Çin'e, Afganistan'daki duruma ve bölgesel konulara degindi.

Çin'in kendi çikarlari dogrultusunda bölgeye yönelik büyük yatirimlarina tanik olduklarini ifade eden Rawat, Çin'in bölgede stratejik bir yer edinmek için Banglades ve Myanmar'a askeri yardimlarda bulundugunu, Nepal, Sri Lanka ve Maldivler'de önemli yatirimlar yaptigini belirtti.

Çin'in Myanmar ve Banglades'e yönelik girisiminin Hindistan'in ulusal çikarina olmadigini dile getiren Rawat, bunlarin "Hindistan'i yok etme" tesebbüsü oldugunu ifade etti.

Rawat, Çin'in küresel güç olma hirsinin, bölgenin istikrarini tehlikeye attigini vurgulayarak, bunun "Hindistan'in toprak bütünlügünü ve stratejik önemini tehdit etme" potansiyeline de sahip olduguna isaret etti.

Pakistan ve Çin arasindaki ortakligin da Hindistan'a karsi oldugunu ifade eden Rawat, Hindistan'in, Çin'in bölgedeki etkisini azaltmak için diger ülkelerle iliskilerini gelistirmesi gerektigini kaydetti.

- Afganistan'daki durum

Rawat, Afganistan'daki durumun Cammu Kesmir için potansiyel tehdit olabilecegini belirterek Hindistan'in Kesmir sinirina daha fazla göz kulak olmasi ve bunun için hazirlik yapmasi gerektigini vurguladi.

- Cammu Kesmir'deki güvenlik sorunu

Cammu Kesmir bölgesinde güvenlik güçlerinin yani sira sivillere yönelik son siddet olaylarina deginen Rawat, Pakistan ve Çin'in bölgedeki barisi bozmak için Hindistan'a karsi yürütülen temsili savastan keyif aldigini öne sürdü.

Rawat, Cammu Kesmir'deki siddet olaylarinin, komsu ülkenin korku yayma girisimi oldugunu savunarak "Onlardan korkmamali ve bu tür tuzaklara düsmemeliyiz." dedi.

Kaynak: AA