ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Price Açiklamasi 'Biden Yönetimi Türkiye Ile Ortak Önceliklerde Is Birligi Istiyor'

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Osman Kavala konusunda geri adim atmasinin ardindan “Biden yönetimi Türkiye ile ortak önceliklerde is birligi istiyor” dedi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Price Açiklamasi 'Biden Yönetimi Türkiye Ile Ortak Önceliklerde Is Birligi Istiyor'
ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Isveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nin Ankara büyükelçileri, 18 Ekim’de Osman Kavala’nin yargilandigi davayla ilgili ortak açiklama yapmis, söz konusu 10 büyükelçi Disisleri Bakanligina çagrilarak bu rahatsizlik dile getirilmisti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ise, söz konusu büyükelçilerin "istenmeyen adam (persona non grata)" ilan edilmesi için Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’na talimat verdigini açiklamisti. Türkiye’nin tepkisinin ardindan ortak açiklama yayinlayan 10 büyükelçilikten ABD, Hollanda, Kanada, Isveç, Finlandiya, Norveç ve Danimarka geri adim atmis, Viyana Sözlesmesi’nin 41’inci maddesine riayet edecegini duyurmustu. ABD’nin Ankara Büyükelçiligi sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, “ABD, 18 Ekim tarihli açiklamaya iliskin bazi sorularin yöneltilmesi vesilesiyle diplomatik iliskiler hakkinda Viyana Sözlesmesi’nin 41’inci maddesine riayet etmeyi teyit eder” ifadeleri kullanilmisti.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Kavala konusunda geri adim atmasinin ardindan yaptigi açiklamada, "Hukukun üstünlügünü ve insan haklarini küresel çapta desteklemeye devam edecegiz. Biden yönetimi Türkiye ile ortak önceliklerde is birligi istiyor. Herhangi bir NATO müttefiki gibi biz de herhangi bir anlasmazligi çözmek için diyalog kurmaya devam edecegiz. Ileriye giden en iyi yolun karsilikli çikar konularinda isbirligi yapmak olduguna inaniyoruz ve Türkiye ile birçok konuda ortak çikarlarimiz oldugunu biliyoruz" dedi.



Viyana Sözlesmesi 41’inci maddesi neleri içeriyor?

Viyana Sözlesmesi’nin 41’inci maddesinde, “Ayricaliklarina ve bagisikliklarina hâlel gelmeksizin, bu gibi ayricaliklardan ve bagisikliklardan yararlanan bütün sahislar kabul eden devletin kanunlarina ve nizamlarina riayet etmekle yükümlüdür. Anilan devletin iç islerine karismamakla da bu sahislar keza yükümlüdür”, “Gönderen devlet tarafindan kabul eden devlet nezdinde yapilmasi misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi isler, kabul eden devletin Disisleri Bakanligi veya mutabik kalinacak diger bir bakanlik ile veya araciligiyla yürütülür” ve “Misyonun binalari, misyonun bu sözlesmede belirtilen görevleri veya diger genel uluslararasi hukuk kurallari veya gönderen ve kabul eden devlet arasinda yürürlükte olan özel anlasmalar ile bagdasmayacak bir tarzda kullanilmaz" ifadeleri yar aliyor.
Kaynak: İHA