'Van Gölü Afet Risk Degerlendirme Programi' Düzenlendi

Van'da Yüzüncü Yil Üniversitesi ile AFAD Il Müdürlügü tarafindan "Van Gölü Afet Risk Degerlendirme Programi" düzenlendi.

YYÜ Mühendislik Fakültesi konferans salonundaki programda konusan Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bölgede dogal afetlerin meydana geldigini söyledi.

Çig düsmeleri ve göçmenleri tasiyan teknenin batmasi sonucu insanlarin hayatini kaybettigini belirten Bilmez, sunlari kaydetti:

"Sellerden bir can kaybimiz olmadi ama mal kaybi ve ciddi anlamda hasarlar meydana geldi. Eger önceden alinan tedbir olmasaydi Esenyamaç köyünde ciddi can kaybi da yasanabilirdi. Uyarilar sayesinde her gün sagim için gelen hayvanlarin o gün köye indirilmemesi, vatandaslarin köydeki yamaçlara kaçmasi kayiplari önledi. Onun için afetlere hazirlikli olmamiz gerekiyor. Bu anlamda artik profesyonel çalisan kurumlarimiz, birimlerimiz var. Onlarin tavsiyesine uyarsak onlarin rehberligi ile hareket edersek zararlarimizi minimize edebiliriz."

Bilmez, 10 yil önce 644 kisiyi depremde kaybeden Van'in halen yapi stogunun yüzde 80'ninden fazlasinin projesiz, ruhsatsiz ve imar planlarina aykiri oldugunun altini çizerek, "Onun için risk deprem meydana gelmeden önce evdeki dolabin duvara monte etmede ibaret olmadigini, yapimizi, planimizi yaparken, projemizi hayata geçirirken de bizim mutlaka kurallara uygun yapilar yapmamiz gerekiyor." dedi.

- "Afet risklerinin azaltilmasi için isbirligini gelistirmeliyiz"

Van depreminin yil dönümü programlari için kente davet edilen Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ise Japonya ve Türkiye'nin siklikla depremlerin meydana geldigi ülkeler olmalari bakimindan da ortak noktaya sahip olduklarini belirtti.

1999 Gölcük depreminin ardindan, 1995 yilindaki Büyük Hansin Depreminden etkilenenlerin yetim çocuklar için para gönderdigini anlatan Suzuki, söyle konustu:

"Bugün de bahse konu para, Türkiye'deki çocuklara afet önleme egitimi için kullanilmaktadir. Bundan baska 2011'de meydana gelen Büyük Dogu Japonya depreminde Türkiye'den bir kurtarma ekibi bölgeye giderek üç hafta gibi uzun bir süre boyunca kurtarma faaliyetlerini sürdürmüstü. Depremlere yönelik alinacak önlemlerin paylasilmasi, afet önleme tedbirlerinin gelistirilmesine ve dolayisiyla ikili iliskilerin güçlendirilmesine katki sunacaktir. 2018 yilinda Türkiye ve Japonya arasinda afet riskini azaltmada kapsamli isbirligini saglamak amaciyla 'Afet Risklerinin Azaltilmasi Alaninda Isbirligi Anlasmasi' imzalanmistir. Türkiye ile deprem dahil olmak üzere çok çesitli alanlarda afet risklerinin azaltilmasi konusunda isbirligini gelistirmekteyiz."

10 yil önceki Van depreminde yardim çalismalarina katilan Atsushi Miyazaki'nin artçi sarsintida hayatini kaybettigini animsatan Suzuki, "Miyazaki, Büyük Dogu Japonya depremi sirasinda Türk halkinin verdigi destekten etkilenerek Mültecilere Yardim Dernegine katildi. Van'da deprem meydana geldiginde etkilenen bölgeleri hizla ziyaret etti ve yardim çabalariyla çok sayida vatandasa ulasti. Basarilarinin Japonya ile Türkiye arasindaki dostluga katkida bulunduguna süphe yoktur." ifadelerini kullandi.

Türk Kizilay Van Sube Baskani Mehmet Ugur Demiroglu ve AFAD Il Müdürü Ali Ihsan Körpes, kurum çalismalari hakkinda, AFAD Deprem Dairesi Baskani Dr. Murat Nurlu ise "Deprem Gerçegimiz ve Risk Azaltma Çalismalari" konulu sunum yapti.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli ise panele programa katilanlara tesekkür etti.

Programa Ipekyolu Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ihsan Emre Aydin, Il Emniyet Müdürü Atanir Aydin, Edremit Belediye Baskani Ismail Say, kurum amirleri ve ögrenciler katildi.

Kaynak: AA