Ingiltere'nin Ankara Büyükelçiliginde 'Iklimce Sohbetler Açiklamasi COP26 Özel Oturumu' Düzenlendi

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar: 'Türkiye'nin 2053 net sifir hedefine giden yol haritasini belirleyebilmek amaciyla 2022 yilinin baslarinda tam kapsayici bir Iklim Surasi olusturacagiz' Ingiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott: 'Türkiye'de yesil finansman ekosisteminin gelistirilmesini desteklemek için 2022'nin mart ayinda yesil finansman konferansina Londra'da ev sahipligi yapacagiz' UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton: 'Adil bir geçis saglamak, herkesin kazanmasi ve kimsenin arkada birakilmamasi için hayati önem tasiyor'.

Ingiltere'nin Ankara Büyükelçiligi ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) Türkiye'nin is birliginde düzenlenen "Iklimce Sohbetler: COP26 Özel Oturumu"nda, gelecek ay Iskoçya'da yapilacak 26'nci BM Iklim Degisikligi Konferansi'nin (COP26) öncelikli hedefleri ile iklim ve çevre konularinda atilmasi gereken adimlar ele alindi.

Ingiltere'nin Ankara Büyükelçiligi konutunda UNDP Türkiye'nin Iyi Niyet Elçisi Mert Firat'in moderatörlügünde düzenlenen oturumda, Ingiliz Büyükelçi Dominick Chilcott'un yani sira UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve video konferans yoluyla Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar söz aldi.

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Birpinar, burada yaptigi konusmada, "Türkiye, Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde, gezegenimizin gelecegini güvence altina almak adina tarihi adimlar atti." dedi.

Birpinar, Türkiye'nin iklim degisikligi ile mücadele etme kararliliginin altini çizerek "Türkiye'nin 2053 net sifir hedefine giden yol haritasini belirleyebilmek amaciyla 2022 yilinin baslarinda tam kapsayici bir Iklim Surasi olusturacagiz." diye konustu.

Suranin, isletmeler, sivil toplum ve üniversiteler gibi iklim konusundaki tüm paydaslara, bütün güçlerini Türkiye'nin uzun vadeli iklim eylemi üzerinde birlestirebilmeleri için platform sunacagini belirten Birpinar, "Ayni sekilde Türkiye, enerjiden tarima, sanayiden ulasima, ekonominin her sektöründe, iklim gündemiyle uyumlu güçlü politikalar uygulamaya devam edecek. Küresel iklim eyleminde öncü bir rol üstlenecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Ingiltere, Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasini memnuniyetle karsiliyor"

Büyükelçi Chilcott da Ingiltere'nin COP26 için belirledigi dört temel amaçtan ilkinin, 2030 itibariyla emisyonlarin ciddi biçimde azaltilabilmesi ve yüzyilin ortasinda sifir emisyona ulasilabilmesi için iklim eylemi planlari gelistirilmesi oldugunu belirtti.

Bu planlarin uygulanabilmesi için kömür tüketiminin azaltilmasi, elektrikli araçlarin yayginlastirilmasi, agaçlarin korunmasi ve metan gazi emisyonlarinin azaltilmasina yönelik anlasmalar gibi somut adim atilmasinin ikinci amaç oldugunu vurgulayan Chilcott, daha az gelismis ülkelerin iklim çabalarinin finansal olarak desteklenmesi için 100 milyar dolar taahhüdünün yerine getirilmesi hedefinin de altini çizdi.

Chilcott, COP26'da elde edilmesi beklenen son hedefin ise her geçen gün daha da iddiali hale gelecek on yillik bir taahhüdün önünü açacak, müzakere edilmis bir sonuca ulasilmasi olarak dile getirdi.

Büyükelçi Chilcott, "Ingiltere, Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasini ve 2053 yili itibariyla net sifir emisyona ulasacagi yönündeki açiklamasini memnuniyetle karsiliyor. Türkiye'nin ulusal katki beyanlarini ve 2053 hedefini gerçeklestirebilmek için belirleyecegi uzun vadeli stratejisini görmeyi büyük bir heyecanla bekliyoruz." diye konustu.

Türkiye ve Ingiltere'nin iklim projelerine destek vermeyi amaçlayan Iklim Finansmani Hizlandirma Programi gibi birlikte çalistigi birçok alan oldugunu belirten Chilcott, "Türkiye'de yesil finansman ekosisteminin gelistirilmesini desteklemek için 2022'nin mart ayinda yesil finansman konferansina Londra'da ev sahipligi yapacagiz ve gelecegin sehirleri, sifir-atik, deniz biyoçesitliligi ve gençlerin katilimi gibi alanlarda daha pek çok farkli projemiz ve iletisim programlarimiz var." dedi.

- "Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylama karari tarihi firsat sunuyor"

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da Türkiye'nin iklim ve çevre konularinda sifirdan baslamadigini belirterek, "Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylama ve karbonsuzluk için bir tarih sözü verme karari, iklim degisikligi ile mücadele etme ve gezegenimizi koruma çabalarinin ötesinde bir ivme yaratabilmemiz için tarihi bir firsat sunuyor." diye konustu.

Vinton, UNDP'nin bu çalismalara politika düzeyinde ve yenilebilir enerji, enerji etkinligi, biyoçesitlilik, döngüsel ekonomi ve afet risk azaltimi gibi çok çesitli alanlarda yürütecegi projeler araciligiyla destegini sürdürecegini belirtti.

Türkiye'nin daha yesil bir gelecege yönelik ciddi bir ulusal mutabakat potansiyeli tasidiginin altini çizen Vinton, "Adil bir geçis saglamak, herkesin kazanmasi ve kimsenin arkada birakilmamasi için hayati önem tasiyor." dedi.

Kaynak: AA