Ingiliz Müzayede Evi Alti Osmanli Padisahinin Portresini Satisa Sunacak

Ingiliz müzayede evi Christie's, Orhan Gazi'nin padisah oldugu 1326 yilindan 2. Selim'in 1574'teki vefatina kadarki 250 yillik dönemdeki alti Osmanli padisahinin portresini satisa sunacak.

Ingiltere'nin baskenti Londra'da 28 Ekim'de gerçeklestirilecek "Islam ve Hint Dünyasi Eserleri" adli müzayedede, Orhan Gazi, 1. Bayezid, Isa Çelebi, 1. Mehmed, 1. Selim ve 2. Selim'in portreleri yer alacak.

4. Mehmet'in Fransa Krali Louis'ye gönderdigi iyi niyet mesajini içeren fermanin yani sira Türk halilari, Kabe örtüsü, Iznik çinileri, yazma eserler, islemeli kaplar ile portreler de açik artirmaya çikarilacak.

Yaklasik 1600'lü yillardan kalma padisah portrelerinin, Osmanli Sadrazami Sokullu Mehmed Pasa'nin (1506-1579) tesvikiyle 1579'da Venedik'te bulunan orijinal setten kopyalandigi biliniyor.

Christie's uzmanlarindan Behnaz Atighi Moghaddam, AA muhabirine yaptigi açiklamada, portrelerin baslangiçta 14'lük bir grubun parçasi oldugunu ancak bugüne sadece altisinin kaldigini ifade etti.

Eserlerin harika durumda oldugunu kaydeden Moghaddam, "Üslup olarak 16. yüzyilda eserler veren en ünlü Venedikli sanatçilardan biri olan Veronese'ya atfediliyorlar." dedi.

Satisa sunulacak eserlerin Gustav Adelmann von Adelmannsfelden'in koleksiyonundan geldigini belirten Moghaddam, portrelerin 800 bin-1,2 milyon sterlin arasinda satilmasinin beklendigini söyledi.

Öte yandan Christie's Dogu Kilimleri ve Halilari Departmani Baskani Louise Broadhurst da 16. ve 17. yüzyilin sonlarindan üç Türk halisinin da satisa sunulacagini ifade etti.

Halilardan ikisinde Loto tasariminin görüldügünü akataran Broadhurst, "Bu tasarim, ilk kez Bati eserlerinde 16. yüzyilda yasamis olan Italyan ressam Lorenzo Loto'nun resimlerinde yer almisti. Türkiye'den ticaret yollariyla Bati'ya ulasan kültürler arasi bir sanat alisverisi görüyoruz. O zamanlar 16. yüzyilda çok popülerdiler ve masalarda, zengin Italyan saraylarinda ve Bati'daki diger kraliyet ve aristokrat ailelerinde dekorasyon amaçli kullanildilar." diye konustu.

Kaynak: AA