BM, Myanmar'da Ordunun Darbe Karsitlarina Yönelik Siddeti Artirmasindan Endiseli

Birlesmis Milletler (BM), Myanmar'da darbeyle yönetime el koyan ordunun, ülkenin kuzey bölgelerine asker sevkiyatini yogunlastirmasinin ardindan darbe karsiti gruplar ve sivillere yönelik siddetin daha vahim boyutlara yükselmesinden endise edildigini bildirdi.

BM Insan Haklari Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, ülkedeki son gelismelere iliskin Genel Kurul raporunu degerlendirdi.

Myanmar ordusunun kuzey eyaletlerine on binlerce asker ve agir mühimmat konuslandirmasinin Arakan eyaletinde 2016 ve 2017'de yasanan soykirimin öncesindeki asker sevkiyatlarina benzedigine isaret eden Andrews, "Her seye hazirlikli olmaliyiz, zira asker konuslandirilan bölgedeki halk, daha fazla kitlesel vahsete karsi kendilerini hazirlamis durumda. Umarim haksiz çikarim." dedi.

Andrews, uluslararasi camianin Myanmar ordusuna para, silah ve mesruluk kapisini kapatmasi çagrisinda bulundu ve yakin zamanda binlerce siyasi tutuklunun serbest birakilmasini örnek vererek bu tür yaptirimlarin ise yaradigina dikkati çekti.

Güneydogu Asya Uluslar Birliginin (ASEAN) 26 Ekim'de baslayacak 2021 Liderler Zirvesi'ne Myanmar askeri yönetimini davet etmemesini olumlu karsilayan Andrews, "Bu karar, askeri yönetimin üçüncü temel ihtiyacina, yani mesruluk arayisina darbe vurmustur. Askeri yönetimi silah ve paradan mahrum birakmak için daha fazlasi yapilmalidir." ifadelerini kullandi.

Andrews, BM Güvenlik Konseyi'ne daha önce yaptigi "Myanmar'a karsi silah ambargosu uygulama" çagrisini yineledi.

Simdiye kadarki sembolik yaptirim kararlarinin Myanmar ordusuna geri adim attiramadigini belirten Andrews, "Askeri yönetim için en yüksek gelir kaynagi petrol ve gaz endüstrisidir. Konsey üyesi ülkelere, bundan önce yüzlerce sivil toplum kurulusunun yaptigi çagriya kulak vererek, orduya ait Myanmar Petrol ve Gaz Sirketi'ne yaptirimda bulunma çagrisi yapiyorum." dedi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusu verilerine göre ordunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 1100'ün üzerinde kisi hayatini kaybetti, 9 binden fazla gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA