Sudan Halki,1964'Teki Devrimin Yil Dönümünde Askerin Yönetimden Çekilmesini Istedi

Sudan halki, darbeyle yönetime gelen ilk Cumhurbaskani Ibrahim Abbud'a karsi yapilan 1964'teki ilk halk devriminin 57. yil dönümünde askerin yönetimden çekilmesini ve sivil hükümete geçilmesini istedi.

Hükümetin feshi talebiyle baskentin farkli noktalarinda 6 gündür süren eylemlerin ardindan bugün de binlerce hükümet destekçisi, ülke genelinde sivil yönetim ve devrime sahip çikilmasi çagrisiyla meydanlari doldurdu.

Egemenlik Konseyi Üyesi Muhammed el-Feki Süleyman, Kabine Isleri Bakani Halid Ömer Yusuf, Sanayi Bakani Ibrahim es-Seyh ve hükümetten bazi isimlerin de katildigi gösterilerde eylemciler, ordunun iktidardan çekilmesi yönünde slogan atti.

Parlamento önünde toplanan göstericilere polisin, plastik mermi, gaz bombalari ve ses bombalariyla müdahalesi sonucunda bir gazeteci ve bir eylemci yaralandi.

Hükümeti desteklemek için Erkevit bölgesinde protestolara katilan Hatice Sabun, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Askerlerin yönetimini kabul etmiyoruz. Demokratik geçisi ve bu dogrultuda çalisan herkesi destekliyoruz." dedi.

Protestoculardan Haydar Abdulati, "Bugün halk, (geçici iktidardaki) askeri bilesene güçlü bir mesaj verdi. Isteklerimiz, geçis döneminin kurumlarinin tamamlanmasi ve askerlerin hükümeti sivillere devretmesidir." diye konustu.

Siddik Muhammed Zeyn adli gösterici de demokratik dönüsümü ve bunu gerçeklestirmek için çalisan kesimleri desteklemek için sokaga çiktigini kaydetti.

- Ülke yönetiminde askerin agirligi

Kita tarihinde 11 ile en fazla askeri darbe girisimiyle karsilasan Sudan'da, bagimsizligini kazandigi 1956'dan simdiye kadar yönetimin degistigi 3 darbe gerçeklesti, 3 kez de halk ayaklanmasi sonucu iktidar degisti.

Sudan'da 19 Aralik 2018'de hayat pahaliligi nedeniyle baslayan gösterilerin ülke genelinde rejim karsitligina dönüsmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle yine asker kökenli olan Ömer el-Besir'in 30 yillik iktidari sona ermisti.

Ülkede Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi geçis dönemi devam ediyor.

Parlamentonun henüz açilamadigi Sudan'da geçis döneminin ardindan 2024'teki seçimlerle askerlerin yönetimi tamamen sivillere devretmesi bekleniyor.

Hükümet destekçisi gruplar, askerin Egemenlik Konseyi'nin yönetimini sivillere birakmasini ve seçimlere gidilmesini talep ederken, cumhurbaskanligi, basbakanlik ve meclis önünde toplanan hükümet karsitlarinin asker tarafindan desteklendigini iddia ediyor.

Hükümetin feshini talep eden gruplarin Cumhurbaskanligi Sarayi, Basbakanlik ve parlamento çevresindeki gösterileri de sürüyor.

Kaynak: AA