Putin Açiklamasi 'Cumhurbaskani Erdogan Hakli'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, 18. Valday Uluslararasi Tartisma Kulübü toplantisinda yaptigi konusmada, “Cumhurbaskani Erdogan hakli. BM 2. Dünya Savasi’ndan sonra kuruldu ve o zaman farkli güç dengeleri vardi” ifadelerini kullanarak, “Rusya, NATO’nun askeri genislemesinin doguya kaydirilmayacaginin söylenmesiyle kandirildi" dedi.

Putin Açiklamasi 'Cumhurbaskani Erdogan Hakli'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin Soçi kentinde düzenlenen 18. Valday Uluslararasi Tartisma Kulübü toplantisina katildi.

Programda kendisine yöneltilen sorulari cevaplayan Putin, Rusya’nin iç ve dis politikalarina dair düsüncelerini aktardi. Dünyanin son 10 yildir medeniyet krizi yasadigini savunan Putin, "Karsi karsiya oldugumuz kriz, kavramsal bir kriz, hatta medeniyet krizi. Fiiliyatta bu, insanin yeryüzündeki varligini tanimlayan yaklasim ve ilkelerin krizi. Bu durumda hangi yöne ilerleyecegiz, nelerden vazgeçecegiz, neleri gözden geçirecegiz veya düzeltecegiz? Asil degerler için savas gerektiginden, onlari tüm gücümüzle takip etmemiz gerektiginden eminim" dedi.



"ERDOGAN IYI BIR ANALIST"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in iyi bir analist oldugunu ifade eden Putin, "Erdogan kisa süre önce Rusya’ya geldi ve görüstük” ifadelerini kullandi. Erdogan’in Türkiye’nin de Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabilecegini düsündügünü aktaran Putin, “Ancak buna Rusya tek basina karar veremez, oy birligi gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi saglayabilmek. Erdogan’a da söyledigim gibi, eger daimi üyelerin haklarini ellerinden alirsak, BM ölür. Uluslar birligine dönüsür ve sona erer. Sadece bir tartisma platformuna dönüsür. Valday Tartisma Kulübü 2 olur" dedi.



“CUMHURBASKANI ERDOGAN HAKLI”

Güvenlik Konseyi’nde degisiklik yapilabilecegini savunan Putin, "Ancak Güvenlik Konseyi’ni temelini yikmadan bir degisiklik yapilmasi gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM’nin anlamidir. Daimi üyeler var, onlarin haklari var. Güvenlik Konseyi’nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayisiyla bu yapiyi nasil daha dengeli, etkin kilacagimizi düsünmeliyiz. Bu açidan Cumhurbaskani Erdogan hakli. BM 2. Dünya Savasi’ndan sonra kuruldu ve o zaman farkli güç dengeleri vardi. Artik bu degisti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunlarin hepsini tartismaliyiz ancak reform yolunda hata yapilmasina izin vermemeliyiz" seklinde konustu.



"ABD’NIN YÜRÜTTÜGÜ SAVASLAR OPERASYON BÖLGELERINE BÜYÜK DARBE VURDU"

ABD’nin, Irak’tan sonra Afganistan’dan çikmasi ve bölgede karmasaya sebep olmasini elestiren Putin, "20 yildir dünyanin en güçlü ülkesi kendisiyle denk olmayan 2 bölgede askeri operasyonlar yürütüyor. 20 yildir kendi hedefleri için girdigi bölgelerden çikarken büyük zararlar verdi. ABD’nin yürüttügü savaslar operasyon bölgelerine büyük darbe vurdu" ifadelerini kullandi.

Afganistan’da kontrolü ele aldiktan sonra geçici hükümet kuran ve dünya kamuoyunda kaygili yaklasilan Taliban rejimine ilimli yaklasan Putin, Taliban’in ülkedeki radikal gruplardan kurtulmayi amaçladigini söyleyerek, "Rusya olarak, Taliban’in, Afganistan’daki radikal gruplarsan kurtulmayi amaçladigini görüyoruz" dedi.



"BATI BIZIM EVIMIZE SIZMAYA KALKMASIN"

Batili ülkelerin birçok ülkeye dayatmalarda bulundugunu ve bunun aile yapisina zarar verdigini savunarak batiyi elestiren Putin, "Azinliklar lehine çogunluklara tersine ayrimcilik yapilmasi veya anne-baba, aile ve hatta farkli cinsiyetler gibi temel degerlerden vazgeçilmesi talebi, onlara toplumsal güncellemeye yönelik yolda atilan kilometre taslari. Ancak Bati bizim evimize sizmaya çalismasin. Zira Ruslarin büyük çogunlugu, manevi degerlerin ve tarihsel gelenegin, kültürün esas alinmasi gerektigini düsünüyor" diye konustu.



PUTIN’DEN KAPITALIZM ELESTIRISI

“Hazir reçeteler yok. Vahsi kapitalizm de islemiyor" diyen Putin, "Herkes, bugün ezici çogunluktaki ülkede toplumsal düzenin temeli olan mevcut kapitalizm modelinin hükmünü yitirdigini söylüyor. Artik kapitalizmin çerçevesi dahilinde, giderek daha da karmasiklasan çeliskiler sarmalindan bir çikis yolu bulunmuyor. Devletlerin ve piyasalarin gücünü karsilastirmak gerek. Bu konuda Çin’in deneyimleri incelenebilir" ifadelerini kullandi.

Putin ayrica, Çin ile ülkesinin iyi iliskilerinin bulundugunu askeri anlamda da ortak politikalar yürüttüklerini fakat askeri blok olusturmadiklarini belirtti.



"RUSYA, NATO TARAFINDAN ALDATILDI"

NATO’nun Sovyetler Birligi’ne karsi kuruldugunu hatirlatan Putin, Sovyetler Birligi’nin dagilmasina ragmen NATO’nun Rusya’ya karsi adimlar attigini belirterek, "Rusya, NATO’nun askeri genislemesinin doguya kaydirilmayacaginin söylenmesiyle kandirildi" dedi.

NATO’nun, Rusya’nin komsusu olan Ukrayna’daki varliginin kendileri için bir tehdit olusturdugunu savunan Putin, "Ukrayna’nin, NATO’ya katilimi gerçeklesmeyebilir ancak bölgede askeri yatirimlar devam ediyor. Bu Rusya için gerçek bir tehdit anlamina geliyor. ABD Savunma Bakani’nin açiklamalari da Ukrayna için kapiyi aralamaktir. NATO, egitim merkezleri adi altinda buraya her seyi yerlestirebilir. Rusya’nin hemen burnunun dibine roket atabilirler" dedi.



"RUSYA’DA SOSYAL DEVLET INSA ETMELIYIZ"

Ülkesindeki gelir adaletsizligine karsi sosyal devlet insa etmeleri gerektigini belirten Putin, "Sosyal devlet insa etmeliyiz. Avrupa’da, özellikle Kuzey Avrupa’da, uzun zamandir bir sosyal devlet insa edilmesi gerektigi konusuluyor. Ancak farkli kategorilerdeki vatandaslarin gelir farkini göz önünde bulundurdugumuzda bu bizim özel önem tasiyor. Her ne kadar bu sadece bizim sorunumuz olmasa da" dedi.



PUTIN, NOBEL ÖDÜLÜ ALAN RUS GAZETECI MURATOV’U ELESTIRDI

Rusya’daki insan haklari ve özgürlükler üzerine yaptigi çalismalar nedeniyle bu yilin Nobel ödülünü alan gazeteci Dmitri Muratov’un da toplantiya katilmasini firsat bilen Putin, salonda bulunan Muratov’u aldigi ödül nedeniyle elestirerek, "Öncelikle Nobel Ödülü almanizdan dolayi sizi tebrik etmek istiyorum. Daha önce söz ettigim ve Bolsevikler tarafindan 1922’de felsefe gemisine bindirilerek sinir disi edilen Nikolay Berdyayev’in, defalarca aday gösterilmesine ragmen Nobel Ödülü alamadigina dikkatinizi çekmek isterdim" dedi.

Muratov’un aldigi para ödülünü çocuklar için yardim kuruluslarina bagislayacagini açiklamasina da ironi yaparak yaklasan Putin, "Yardim kurulusundan bahsettiniz. Iste ben olsaydim, sirf bu yardimseverlikle ilgilendiginiz için size bu ödülü verirdim, gerçekten” dedi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA