Ögretim Üyesi Zengin Görsel Içerikli Dijital Kitap Hazirladi

Kirikkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Varisli: 'Bu uygulama, uzaktan egitime bir nefes olacak. Ögrenciler cep telefonu, tablet ve bilgisayarina uygulama olarak indirebilecek. Kitapta, hem dersin konu anlatimini hem de uygulamali seklini grafikler ve videolarla ögrenebilecekler' 'Hem çevreci hem ögrenci odakli hem de ulasilabilir kitap olmasi önemli'

MUHAMMET FATIH GÖKMEN - Kirikkale Üniversitesi (KKÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Varisli, kendi alaniyla ilgili gelistirdigi dijital kitabini ögrencilerin kullanimina sundu.

Klinik Bilimleri Bölümü Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Varisli, "Çiftlik Hayvanlarinda Reprodüksiyon" isimli dijital kitap uygulamasini tamamladi.

Varisli, dijital kitabinda ders konularini uygulamali olarak yeni kusagin beklentilerine uygun zengin video ve görsellerle anlatiyor. Bazi videolarda kendisi yer alarak bilgi aktaran Varisli'nin dijital kitabi, uygulama olarak bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarina indirilebiliyor.

Varisli, AA muhabirine, dijital kitap projesinin 4-5 yillik bir plani oldugunu ve dünyada trendin uzaktan egitime dogru gittigini söyledi.

Kovid-19 salgininin da uzaktan egitimi mecburi hale getirdigini animsatan Varisli, söyle konustu:

"Özellikle büyüksehirlerdeki kalabalik nüfus, onlarin tasinmasi ve egitime ulasmasi ciddi sorunlar oldugu için 'bu sorunu nasil çözeriz' diye büyük üniversitelerin de böyle çalismasi vardi. Salginla uzaktan egitim zorunlu olunca özellikle uygulamali derslerde ciddi sikinti oldu ve çogu yapilamadi. Bu süreçte ben de projemi hizlandirdim ve bu yil bitirdim. Bu uygulama, uzaktan egitime bir nefes olacak. Ögrenciler, cep telefonu, tablet ve bilgisayarina uygulama olarak indirebilecek. Kitapta, hem dersin konu anlatimini hem de uygulamali seklini grafikler ve videolarla ögrenebilecekler."

Varisli, uygulamali kisimlari müzik ve animasyonlarla anlatarak ögrencilerin daha iyi kavramalarini amaçladigini dile getirdi.

Dijital kitabin özellikle salgin döneminde ögrencilerin ciddi sekilde yararlanabilecekleri bir doküman olduguna dikkati çeken Varisli, "Ögrenci, Türkiye'nin hangi kosullarinda yasarsa yasasin derse uygulamali sekilde ulasabilecek. Zengin içerikli dijital kitaplari, gelecegin formati olarak görüyorum. Bu uygulamalar kagit harcamayi da sonlandiriyor. Hem çevreci hem ögrenci odakli hem de ulasilabilir kitap olmasi önemli. Türkiye'de bu konuda çalisilmasi gerektigini düsünüyorum." dedi.

Varisli, "Çiftlik Hayvanlarinda Reprodüksiyon" isimli dijital kitabindan veteriner hekimlerin ve çiftlik kuracak vatandaslarin da yararlanabileceklerini belirtti.

- "Kitap tamamen bize ait ve özgün oldu"

Normal kitap içeriklerinin genelde yabanci kitaplardan alinti seklinde yapildigini dile getiren Varisli, söyle devam etti:

"Zor yolu seçtik ve içeriklerin hepsini kendimiz ürettik. Çesitli çizim programlarini ögrendim ve alanimizla ilgili bütün çizimleri kendim yaptim. Yine konularla ilgili bütün fotograflari çektik. Böylece kitap tamamen bize ait ve özgün oldu. Bu konuda biraz gururluyum. Bence Türkiye'de bütün ders kitaplarinin dijital formata dönüsmesi gelecek için çok faydali olacak. Yeni kusagin beklentilerine uygun yenilikçe yaklasimlar gelistirmemiz gerekiyor. Bu dijital kitap, yeni neslin aradigi bir sey. Daha kisa, öz ve görsel içerigi zengin. Çünkü yeni nesil görsellikle büyüyor."
Kaynak: AA